26-12-2016
KW Brugs Handelsblad

Willemsfonds schenkt 1.800 euro aan De Passer - Willemsfonds Brugge

Zaterdag werd het jaarlijkse Brugse Willemsfondsconcert voor Vriendschap en Verdraagzaamheid in het Concertgebouw opgeluisterd door de groep Artis Dulcedo. Het betrof een dubbel jubileum, want Artis Dulcedo bestaat twintig jaar en speelt intussen al tien jaar in opdracht van het Willemsfonds.
Voorafgaand aan het concert werden de genodigden verwacht voor een receptie in het dienstencentrum Van Volden op het Dumeryplein. De opbrengst van het concert, 1.800 euro, werd er geschonken aan de directie van de autismevriendelijke GO ! secundaire school De Passer in Sint-Michiels. We zien hier v.l.n.r. penningmeester Brigitte Van Houtryve, bestuurslid Johan Ackaert, secretaris Christian De Maesschalck, voorzitter Katrien Dotselaere en bestuurslid Yorick Van Rintel van Willemsfonds Brugge, Pieter De Winne, directeur van de GO school de Passer, ondervoorzitter Francis Moeykens en de bestuursleden Els Ver Kempinck, Jean-Luc Cottyn en Vincent Spruytte van Willemsfonds Brugge.

21-12-2016
Het Nieuwsblad Brugge Oostkust

Willemsfonds schenkt 1.800 euro aan De Passer - Willemsfonds Brugge

De opbrengst van het jaarlijkse Brugs Willemsfondsconcert, dat plaatsvond in het Concertgebouw in Brugge, werd geschonken aan school De Passer. De verantwoordelijken van de autismevriendelijke GO!-school uit Brugge kregen 1.800 euro overhandigd vanwege Katrien Dotselaere en haar Willemfondsleden. Het was een dubbel jubileum. Het orkest bestaat twintig jaar en het speelt al tien jaar in opdracht van het Willemsfonds.

26-12-2016
Het Laatste Nieuws

Sijsele Refugee All Stars: "Sijsele was sleutel tot ons geluk" - Willemsfonds Brugs Ommeland

Een jaar na hun spetterend optreden stonden de Sijsele Refugee All Stars vrijdagavond opnieuw op de planken in de Cultuurfabriek. De leden van de band, die destijds ontstond in het noodkamp, gingen elk hun eigen weg. Maar het dorpje waar het voor hun allemaal begon, blijft voor altijd in hun hart. "Sijsele was de sleutel tot ons geluk."

De ene was fan van Eminem en de andere van Céline Dion, maar de liefde voor muziek bracht enkele Irakese vluchtelingen uit het noodkamp bijeen in een band. Hoogtepunt van de Sijsele Refugee All Stars was hun optreden in de Cultuurfabriek op tweede kerstdag vorig jaar; Dammenaars en asielzoekers gingen samen uit de bol op het aanstekelijke Arabische ritme

en zelfs televisiemaker Martin Heylen liet zich verleiden tot enkele danspasjes.

Een jaar na datum palmde de band vrijdagavond opnieuw het podium in. En ook nu liep de zaal weer aardig vol op het sfeervolle Eindejaarconcert van het Willemsfonds Brugs Ommeland.
...

16-12-2016
Het Laatste Nieuws

Refugee All Stars keren terug naar Cultuurfabriek - Willemsfonds Brugs Ommeland

De Sijsele Refugee All Stars treden op vrijdag 23 december op in de Cultuurfabriek in Sijsele. Vorig jaar gaf de band, die destijds ontstond in het noodopvangkamp, daar een spetterend optreden. Zelfs televisiemaker Martin Heylen danste toen mee op het ritme van de Arabische muziek.

Intussen is het opvangcentrum dicht en gingen de vluchtelingen elk hun eigen weg, maar ze keren met plezier nog eens terug naar de Sijseelse cultuurtempel. Ook het Gentse Kooruwel geeft er een concert. De deuren open op 23 december om 19 uur.

Het gratis eindejaarsconcert is een organisatie van het Willemsfonds Brugs Ommeland in samenwerking met Levenslijn Damme.

16-12-2016
KW De Zeewacht

Vermeylenfonds Bredene trekt naar Kerstmarkt in Essen

Op zaterdag 10 december stond de achtste busuitstap van het Vermeylenfonds op het programma. Dit keer ging de reis naar de Kerstmarkt van Essen. De 55 enthousiaste deelnemers waren vroeg uit te veren om de bus op te stappen. “De Kerstmarkt in Essen staat garant voor ontelbare lichtjes, enorm veel kerstsfeer en mooi versierde winkelgalerijen”, zegt Geert Lefebvre. “Onze leden konden volop kerst- en nieuwjaarsinkopen doen. Op de bus werd iedereen verwend met ons eigen biertje August Vermeylen Lekker Blondje. Het biertje is bij ons op het secretariaat te koop en we staan er ook mee op de kerstmarkt van Bredene-Sas op 17 december en in de Duinenstraat op 17 en 18 december.”

16-12-2016
Het Nieuwsblad

Kerstshopping in Essen met Vermeylenfonds

Het Vermeylenfonds trok voor de achtste keer naar de kerstmarkt in Essen. De 55 deelnemers konden kerstinkopen doen en genieten van de kerstsfeer. Op de terugreis maakten ze kennis met het August Vermeylen-bier. Dat wordt ook te koop aangeboden op de kerstmarkt in de kerk op 17 december.

16-12-2016
Brugs Handelsblad

De Molensteen viert nieuwe jaar met winterzonnewende

Het Vrijzinnig Centrum De Molensteen Oostkamp bestaat deze maand precies twaalf jaar. In 2003 werd op het tweede verdiep van De Wieke gestart met een bescheiden morele dienstverlening. Maar de vrijzinnige gemeenschap had nood aan meer. Eind 2004 werd het Vrijzinnig Centrum De Molensteen opgericht. En niemand kan er nog naast kijken: De Molensteen heeft de w


“Onze voordrachten, lezingen en debatten, telkens georganiseerd in De Valkaart, spreken het grote publiek aan. De sprekers zijn dan ook niet van de minste. Onder andere Etienne Vermeersch, Jacques Rogge, tweemaal Herman Van Rompuy (één keer als voorzitter van de Europese Raad), Brice De Ruyver, Wim Distelmans, Bjorn Soenens, wijlen Jef Lambrecht, Yves Desmet, Marleen Temmerman en vele anderen waren onze gastsprekers. We organiseren vier dergelijke activiteiten per kalenderjaar. In november kwamen nog zo’n 170 mensen luisteren naar fiscaal expert en prof. dr. Michel Maus over de taxshift en fiscale spitstechnologie”, begint secretaris Daniël Christiaens.

Lichte teleurstelling

“Als op een activiteit minder dan 100 man aanwezig is, dan is er bij ons al sprake van een lichte teleurstelling. Voor de statistiekliefhebbers onder ons, het gemiddelde over de voorbije twaalf jaar was 171 deelnemers per activiteit. We voeren dan ook een heel open beleid, alle activiteiten worden met een flyer aan huis bedeeld door de postbode en er zijn affiches. Al die activiteiten zijn gratis, elke burger ongeacht levensbeschouwing of opvatting is welkom”, aldus Christiaens.

“Tot vorig jaar werd onze werking gestuurd vanuit De Wieke, maar voor die locatie had de gemeente andere plannen”, vervolgt voorzitter (en Krak 2015 van onze krant red.) Luc Proot. “We moesten dus op zoek naar een ander onderkomen en vonden in het gemeentebestuur een correcte partner. Zo konden wij in januari jl. onze intrek nemen in een lokaal op het eerste verdiep van het voormalige gemeentehuis. Hier is een aanbod aan publicaties over verschillende ethische, morele en maatschappelijke onderwerpen voorhanden, ons archief is er gevestigd maar vooral: hier kunnen we onze bezoekers in alle discretie ontvangen. Daarnaast zijn er ook de twee vergaderzalen die wij, mits reservatie, kunnen gebruiken voor bestuursvergaderingen en activiteiten van de andere vrijzinnige verenigingen zoals de Humanistisch- Vrijzinnige Vereniging/Oudervereniging voor de Moraal, e. a. We zijn de gemeente en het schepencollege daarvoor zeer dankbaar.”

Geen negatieve reacties

Van jaloerse reacties heeft voorzitter Proot geen weet. “We hebben nog geen negatieve reacties ondervonden. Misschien vindt niet iedereen het leuk dat we zo’n goeie locatie gekregen hebben, maar dat laat men toch niet blijken. Het Vrijzinnig Centrum is toch stilaan een vaste waarde in Oostkamp geworden.”

Winterzonnewende

Voor het eerst organiseert VC De Molensteen op zondag 18 december een eindejaarsreceptie onder de naam ‘winterzonnewende’. “Om al die nieuwjaarsrecepties die we vroeger ook organiseerden wat uit de weg te gaan”, aldus voorzitter Luc Proot.
“Ook de rest van ons programma voor 2017 staat vast: op 2 februari komt ere-vrederechter Jan Nolf met zijn lezing ‘De luis in de pels van justitie’, op 20 april heeft prof. dr. Petra De Sutter het over ‘Ethiek in Europa’, begin oktober spreekt VRT-journalist Ivan Ollevier over de nu nog niet in te schatten gevolgen van de Brexit en begin december komt VUB-professor Tineke Beeckman spreken over de politieke incorrectheid van de burger.”

Morele dienstverlening

“Behalve onze voordrachten, lezingen en debatten hebben we ook een tweede pijler in onze werking, de morele dienstverlening”, gaat ondervoorzitter Johan Keirse verder. “Die vindt plaats elke maandag van 19 tot 21 uur en elke woensdag van 17 tot 19 uur (behalve op feestdagen) of na telefonisch contact (0476 90 29 57) op onze locatie in het voormalige gemeentehuis.”

“Heb je dringend nood aan een luisterend oor, sta je voor een moeilijke keuze in je leven, wil je je kinderen vrijzinnig opvoeden met waarden als respect en verdraagzaamheid, heb je hulp nodig bij een wilsverklaring (wilsverklaring euthanasie, negatieve wilsverklaring, orgaandonatie, afstand lichaam aan de wetenschap,...), wil je een vrijzinnige afscheidsplechtigheid organiseren voor een overleden familielid, heb je interesse in andere vrijzinnige plechtigheden (huwelijk, samenlevingsmoment, lentefeest, geboortefeest) of wil je meer informatie over LEIF (Levens Einde Informatie Forum) dan ben je bij ons op het juiste adres. Ook deze dienstverlening is volledig gratis en met respect voor eenieders privacy. Sinds de ingebruikname van onze nieuwe locatie stellen we een significante toename van het aantal belangstellenden en aanvragen vast.”

Het bestuur van VC De Molensteen bestaat uit elf mannen en drie vrouwen. Voorzitter Luc Proot, ondervoorzitter Johan Keirse, secretaris Daniël Christiaens, penningmeester Eddy Devos vullen de bestuursfuncties in, de andere bestuursleden zijn Jo Debruyne, Guido De Grande, Ruud De Greve, Francine Deloose, Gilbert Devreese, Herman Herteleer, Baudewijn Oosterlynck, Valerie Standaert, Paul Vandenbussche en Ria Verplancke.

Info: www.vrijzinnigoostkamp.be

12-12-2016
Het Laatste Nieuws Oostkust

"Kaarsje voor onze verdronken zoon" - huisvandeMens Brugge

Zo'n honderd ouders zijn gisteren naar het Baron Ruzettepark afgezakt om een kaarsje te branden voor hun overleden kinderen. Er wordt ook naar een locatie gezocht voor een herdenkingsmonument. "Onze zoon is verdronken, maar zijn lichaam werd nooit gevonden", zeggen Hilde en Jacques. "We zijn blij dat er nu zo'n monument komt."

Begrafenisondernemer Jeroen Degrieck, het huisvandeMens en Ouders Van een Overleden Kind (OVOK) organiseerden gisteren voor het eerst een herdenkingsmoment in het Baron Ruzettepark naar aanleiding van Wereldlichtjesdag. Een bewogen bijeenkomst voor Hilde Van Severen (64) en Jacques Claeys (62), die samen de praatgroep van OVOK leiden. Veertien jaar geleden verloren ze hun zoon Bruno.

"Wereldlichtjesdag is een Amerikaans initiatief dat ook naar Europa is gekomen. Vroeger maakten we hier altijd een individueel moment van om thuis op elke tweede zondag van december een lichtje aan te steken om 19 uur. Rekening houdend met de verschillende tijdzones dwaalt er zo een lichtje over heel de wereld voor alle gestorven kinderen. Dit is de eerste keer in groepsverband. Zo'n gevoel van samenhorigheid op deze dag is een nieuwe ervaring. Maar het stimuleert ook mensen van buiten de praatgroep om met lotgenoten samen te zijn. Mensen die hetzelfde meemaakten, hebben niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen. Je kan ook dingen zeggen die je anders niet zou vertellen. We begrijpen de gevoelens en moeilijkheden van elkaar en delen dat."

Opeens stopte alles

De zoon van Hilde en Jacques verdronk in Blankenberge na een avondje stappen op een klasweekend. "Een duik in zee werd hem fataal. We hebben zijn lichaam nooit teruggevonden. Bruno is niet aangespoeld. Dat maakt het extra moeilijk: we hebben nooit echt afscheid kunnen nemen. We hadden Bruno op dat moment een week niet meer gezien. Opeens stopte alles. Hij was toen 21 jaar. In Brussel volgde hij een postgraduaat journalistiek. We hebben ook geen vaste plaats op een kerkhof waar we naartoe kunnen. We zijn dan ook heel blij dat er nu op dit initiatief wordt voortgebouwd. We gaan in samenwerking met de schepen Martine Matthys, de begrafenisondernemer en het huisvandeMens een kunstwerk laten maken voor alle overleden kinderen. Dat monument zal dan een vaste plaats krijgen waar ouders naartoe kunnen. We zoeken nog uit waar het kunstwerk best komt. Op de Wereldlichtjesdag kunnen we dan daar een herdenking doen", zeggen Hilde en Jacques.

09-12-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Warme winteravond rond verlies en herstel - huisvandeMens Kortrijk

Op donderdag 15 december om 20 uur vertelt Vincent Leus over zijn zoektocht naar herstel en kracht na het verlies van zijn dochter Emilie die in een tragisch ongeval overleed. Omdat je het gemis van dierbare overledenen des te meer kan voelen op speciale dagen als tijdens het eindejaar. En vooral omdat de warmte van samenzijn, de herkenning en schoonheid van woorden, en de letterlijke warmte van chocolademelk en glühwein deugd doen. Altijd, nog meer in december en zeker voor je wonden van verlies. De aanwezigen genieten van de warmte van samenzijn en van chocolademelk en glühwein in boekhandel Theoria in Kortrijk op uitnodiging van huisvandeMens Kortrijk. Meer info en inschrijven: 056 25 27 51, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je vindt Theoria in de Onze Lieve Vrouwestraat 22 in Kortrijk (op het einde van het jaar is Theoria nog net niet verhuisd).

09-12-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Expo historische kustaffiches - Willemsfonds Veurne-De Panne-Koksijde

De tentoonstelling ‘Historische kustaffiches' weerspiegelt de kunststromingen in de Belgische kunstwereld in de periode van 1900 tot 1970 aan de hand van dertig historische kustaffiches. De affiches waren vooral bedoeld om het kusttoerisme te promoten en hingen daarom heel dikwijls in stations. Een aantal van deze kunstige affiches biedt een nostalgische terugblik op de belle-epoque-levensstijl. Deze litho’s zijn vandaag erg gewild. De tentoongestelde werken komen uit de collecties van Roland Florizoone en Frans Buyse. De expo werd georganiseerd door de dienst Cultuur in samenwerking met het Willemsfonds afdeling Veurne-De Panne en loopt van 10 december tot en met 21 januari 2017 in het Gemeentehuis, Zeelaan 21. De expo is elke dag gratis van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur te bezoeken, behalve op zondag, 26 december en 2 januari. Info: Dienst Cultuur, Zeelaan 21, 058 42 97 53 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

09-12-2016
KW De Zeewacht

Geert Lefebvre Bredene “Dag en nacht mee bezig” - Vermeylenfonds Bredene

Toen schoonbroer Daniël in 2012 naar Italië emigreerde, nam Geert Lefebvre de fakkel over als voorzitter van het Vermeylenfonds Bredene. Het is een halve dagtaak geworden, ook omdat hij intussen lid is van de nationale Raad van Bestuur. “We tellen 200 leden, enkele jaren geleden waren we nog maar met 21.” Geert en echtgenote Véronique lopen het vuur uit de sloffen om jaarlijks een twintigtal activiteiten georganiseerd te krijgen. De eerste Hobbybeurs was alvast succesvol. Geert en zijn bestuursleden stelden er ook het nieuwe Vermeylenfondsbiertje voor. “Binnenkort lanceren we een nieuwe versie, het Lekker Blondje.” De communicatie met de leden, het programmaboekje, afspraken met de amateurbrouwer, een bus reserveren voor de daguitstap tot wafeltjes bakken voor hun standje op de kerstmarkt, Geert en Véronique zijn er mee in de weer.

09-12-2016
KW Brugs Handelsblad

Ook in Brugge lichtjes voor overleden kinderen - huisvandeMens Brugge

Op zondag 11 december organiseert een praatgroep van Ouders Van Overleden Kinderen (OVOK) samen met het huisvandeMens en begrafenisondernemer Jeroen Degrieck voor het eerst wereldlichtjesdag in het Baron Ruzettepark in Brugge. “Je hoort je kind niet ten grave te moeten dragen”, zegt Hilde Van Severen, die haar zoon Bruno 14 jaar geleden verloor. Een Brugse werkgroep probeert de taboes rond dit heikele thema te doorbreken.
Afspraak met vier leden van de werkgroep in het huisvandeMens in de Jeruzalemstraat in Brugge: Martine Matthys (schepen voor burgerzaken), Hilde Van Severen (OVOK), Ann Flor Vanmeenen (huisvandeMens) en Jeroen Degrieck (begrafenisondernemer).
Laatstgenoemde laat zich in allerlaatste instantie verontschuldigen, omdat hij een onverwachte afspraak heeft met de familie van een pas overledene.
Martine Matthys: “Het is Jeroen die met het idee afgekomen is om in Brugge ook eindelijk eens deel te nemen aan Word Wide Candle Lighting, dat in de Verenigde Staten al sinds 1997 op de tweede zondag van december gehouden wordt. Inmiddels worden er zowat overal ter wereld kaarsen aangestoken voor de overleden kinderen. Jeroen vroeg aanvankelijk of de Stad Brugge dit evenement zelf wou organiseren. Maar daarvoor heb ik moeten passen.”
Waarom?
Martine Matthys: “In het beleidsplan van de huidige bestuursploeg in Brugge staat het woord ‘begrafenis’ geen enkele keer vermeld! Een schril contrast met Antwerpen, waar er zelfs een apart beleidsplan voor begrafenissen bestaat.”
U moet maar beter voor uw brokken vechten!
Martine Matthys: “Toen ik aangesteld werd tot schepen voor burgerzaken, was het beleidsplan al opgesteld. Ik kon er niets meer aan toevoegen. Het enige wat ik kan doen is wat geld vragen voor losse actiepunten. Wereldlichtjesdag krijgt de logistieke steun van de Stad Brugge. Maar er is meer nodig om alle mankementen en ergernissen van ouders van overleden kinderen te lenigen! Vandaar dat wij een werkgroep opgericht hebben.”
Hilde Van Severen: “Mijn zoon Bruno is op zijn 21ste hij was een student journalistiek gestorven. Hij ging veertien jaar geleden, in maart 2002, op een vroege ochtend, zwemmen aan het staketsel in Blankenberge en is verdronken. Zijn lichaam is nooit gevonden, ik heb dus nooit afscheid van hem kunnen nemen. Hij heeft geen graf noch een gedenksteen. Samen met mijn man Jacques Claeys heb ik de praatgroep OVOK opgericht, om te kunnen praten met andere ouders van overleden kinderen. Op die manier worden pijn, verdriet, rouw en de dood bespreekbaar.”

Kon u uw verdriet niet kwijt bij familie of vrienden?
Hilde Van Severen: “Er heerst nog een te groot taboe over de dood van kinderen. De mensen hebben schroom, ze vinden de juiste woorden niet. Het hoort niet dat een kind vroeger sterft dan zijn ouders. Bijgevolg weten de meesten niet wat gezegd, ze durven het onderwerp niet ten berde brengen. Zelfs jaren later wordt op familiefeesten de naam van het overleden kind angstvallig verzwegen. Of kennissen vinden het vreemd dat je veertien jaar na het overlijden van je kind nog altijd rouwt en nood hebt aan een praatgroep. De scherpe kantjes van je verdriet zijn er misschien af, maar het gemis blijft. Ik spreek nu in het algemeen, niet specifiek over mijn eigen situatie, want ik hoor gelijkaardige klachten van andere ouders van overleden kinderen.”

Ann Flor Vanmeenen: “Er is in onze samenleving veel te weinig aandacht voor het verdriet en de rouw van ouders die hun kind verloren. Niet alle kerkhoven hebben aparte kinderbegraafplaatsen. In Brugge heeft slechts één van de twaalf begraafplaatsen Steenbrugge een sterretjesweide voor doodgeboren kinderen.”
Martine Matthys: “Onze samenleving is nog niet rijp voor alternatieve begrafenisrituelen. Als mensen hun kind in een vergankelijke urne onder een boom willen begraven, waarom mag dat niet? Of een doodgeboren kind onder een vlinderboom?”

Ann Flor Vanmeenen: “Vroeger kregen doodgeboren kinderen niet eens een naam. Dat is gelukkig veranderd, maar de akte van een doodgeboren kind moet pas opgemaakt worden na een zwangerschap van 180 dagen. Elke gemeente interpreteert de ministeriële omzendbrief anders: sommigen hanteren maatstaven als 500gram of een lichaamslengte van 25cm. Het Vlaams decreet op de begraafplaatsen voorziet niks voor doodgeboren foetussen onder de twaalf weken. Dergelijke principes gaan voorbij aan het verdriet van ouders die hun ongeboren vrucht verliezen.”

Martine Matthys: “Doodgeboren kinderen krijgen doorgaans enkel een kei op het kerkhof, geen echte grafsteen. Dat is zo onpersoonlijk. Soms heb ik de indruk dat onze samenleving meer aandacht heeft voor de uitvaart van dieren dan voor doodgeboren kinderen. Dat moet veranderen. Daarom ijveren we ervoor om ergens in de stad een monument, gedenksteen of kunstwerk te plaatsen als herinnering aan de overleden kinderen.”

An Flor Vanmeenen: “We hebben nog veel werk voor de boeg, maar we hopen dit monument tegen Wereldlichtjesdag 2017 te kunnen onthullen.”

Martine Matthys: “Begrafenisondernemer Jeroen Degrieck suggereerde een plek nabij het crematorium, maar dat is buiten de stad. Ik zou zo’n collectief gedenkteken liever in de binnenstad zien, om de samenleving te confronteren met dit lijden.”

Hilde Van Severen: “Voor alle duidelijkheid: met kinderen hebben wij het niet alleen over peuters en tieners. Ook over overleden kinderen die al het huis uit zijn. Want vaak aanziet de goegemeente dit ten onrechte als ‘minder erg’. Het blijven je kinderen, ook al zijn ze gehuwd en hebben ze zelf een gezin gesticht. Het gebeurt wel eens dat de ouders buitenspel worden gezet en niet betrokken worden bij de uitvaart. Of nadien de kleinkinderen niet meer te zien krijgen. Wat het leed nog erger maakt.”

Ann Flor Vanmeenen: “En als een kind zelfmoord pleegt, is er minder empathie en zijn er veel minder steun- en rouwbetuigingen. Of als een jonge bestuurder dronken tegen een boom gereden heeft. Dan heeft hij het zelf gezocht. Maar de samenleving staat dan niet stil bij het feit dat ook die ouders hun zoon of dochter kwijt zijn.”
Martine Matthys: “Iedereen beklaagt ouders die hun kind verloren in het verkeer, maar voor een jongere die zelf een einde aan zijn leven stelt, is er te weinig begrip.”
Hilde Van Severen: “Mag ik nog een oproep lanceren voor onze eerste actie, Wereldlichtjesdag? Families zijn welkom: grootouders, ouders, broers en zussen. In onze praatgroep stellen we ook geregeld vast dat broers en zussen van overleden tieners niet met hun ouders over het gemis kunnen praten.”
Kaarsjes voor overleden kinderen

Op zondag 11 december van 18.30 tot 19.30 uur vindt Wereldlichtjesdag plaats in het Baron Ruzettepark, aan de lokalen van scouts Kerlinga in de Pannestraat 6 in Brugge.
Elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag, om 19 uur ‘s avonds, steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis van overleden kinderen. Jong of oud, hier of ver weg, recent of lang geleden : de lichtjes tonen dat zij en hun rouwende families niet vergeten zijn. De wereld wordt zo even letterlijk wat warmer en lichter voor hen die dit verlies moeten dragen.
Omdat de wereld in verschillende tijdszones leeft, is de idee dat er die dag ieder uur ergens op aarde kaarsen worden aangestoken voor een overleden kind en zo een kring van licht gevormd wordt. Vanaf 18 uur is er onthaal in het Baron Ruzettepark, aan de lokalen van scouts Kerlinga. Om 18.30 uur start een herdenkingsmoment met tekst en muziek, om 19 uur worden kaarsjes aangestoken. Napraten kan met een warm winterdrankje nadien.
Dit moment is laagdrempelig en pluralistisch. Iedereen is welkom, man of vrouw, jong of oud, gelovig of ongelovig, ouder, grootouder, broer of zus. Ook iedereen die zich verbonden voelt met families die een kind moesten afstaan, is welkom. Dit initiatief gaat uit van Ouders Van Overleden Kinderen (OVOK), het huisvandeMens, met medewerking van Jeroen Degrieck en de Stad Brugge.

09-12-2016
KW

Wereldlichtjesdag op zondag 11 december in Ieper en Brugge

“Overleden kinderen een stem geven” - huisvandeMens Ieper en Brugge

Ouders van overleden kinderen kunnen op zondag 11 december terecht in het huisvandeMens Ieper en Brugge om samen te komen met lotgenoten. Wereldwijd is het dan Wereldlichtjesdag, al is het initiatief nog niet zo bekend in België. “We willen rouwenden uit hun isolement halen en erkenning geven aan het verlies”, zegt Mieke Deltomme van het huisvandeMens.

De kiem van Wereldlichtjesdag ligt meer dan 40 jaar geleden in het Engelse Warwick Hospital. Daar stierven twee jonge kinderen, Billy en Kenneth, met enkele dagen verschil. Simon Stephen, verbonden aan het ziekenhuis, wist hoeveel steun lotgenoten bij elkaar kunnen vinden en bracht beide ouders samen. Omdat de ouders van Billy en Kenneth veel aan elkaar hadden, besloten ze om ook andere lotgenoten te omarmen. Ze richtten een zelfhulpgroep voor rouwende ouders op en noemden die ‘The Compassionate Friends’. Het initiatief kende een groot succes en stak al snel de Atlantische Oceaan over. In de VS richtten ze in 1997 ‘Worldwide Candle Lightning’ op, bij ons beter bekend als Wereldlichtjesdag. Zo worden elke tweede zondag van december om 19 uur plaatselijke tijd wereldwijd kaarsjes aangestoken.

Liefde die niet overgaat
“In België is het nog niet zo bekend”, zegt Mieke Deltomme van het huisvandeMens Ieper. “Volgens de huidige informatie op de website van Wereldlichtjesdag België kan je slechts op drie plaatsen aan het initiatief deelnemen: in Genk, bij onze collega’s van het huisvandeMens in Brugge en bij ons.”
“Al zijn we niet aan ons proefstuk toe, toch is het de eerste keer dat het huisvandeMens aan Wereldlichtjesdag deelneemt”, vervolgt Mieke. “Eerder organiseerden we het symposium ‘Liefde die niet overgaat wanneer een kind sterft’ en de namiddag ‘Stil verdriet’, die over het verlies van een kind tijdens of kort na de zwangerschap ging. Telkens konden we rekenen op een grote opkomst en merkten we dat er een grote behoefte is aan samenzijn, erkenning en steun van lotgenoten.”

Dat is ook wat het huisvandeMens wil bereiken door deel te nemen aan Wereldlichtjesdag. “We willen rouwenden uit hun isolement halen en erkenning geven aan het verlies”, gaat Mieke voort. “We willen overleden kinderen een stem geven. Lotgenoten halen veel steun bij elkaar, ze weten immers als geen ander door welk diep dal je gaat. Natuurlijk gaat iedereen anders met het verlies om en is ieder overlijden anders, toch zijn de angsten, pijn, verloren gegane dromen, moedeloosheid en het intense verdriet vaak gelijklopend.”

Niet alleen jonge ouders
Wereldlichtjesdag is niet alleen gericht op jonge ouders. “Ben je een 75-jarige ouder die zijn of haar 45-jarig kind heeft verloren, ben je een jonge dertiger die zijn of haar kleine peuter of baby heeft verloren, is het overlijden recent of 20 jaar geleden? Je kind blijft je kind”, zegt Mieke. “Wereldlichtjesdag richt zich dus tot iedereen die een kind verloren heeft, hoe oud het kind ook was of hoe lang het ook geleden is. Maar we betrekken er ook iedereen die zich met het verlies nauw verbonden voelt broers, zussen, tantes, nonkels, grootouders, vrienden... bij”

In Ieper is iedereen welkom vanaf 18.30 uur. “Om 18.50 uur begeven we ons met een kaarsje naar de tuin en om stipt 19 uur branden alle kaarsjes. We houden een moment stilte. Na dit innig gebeuren kunnen de aanwezigen napraten of de handen aan een kop verse soep of chocomelk verwarmen, terwijl we naar een stukje livemuziek luisteren. Wie wil, kan ook een gepersonaliseerd aandenken maken.”
Ook de collega’s van het huisvandeMens Brugge organiseren Wereldlichtjesdag. Dat herdenkingsmoment start om 18.30 uur en vindt plaats in het Baron Ruzettepark in Brugge. Napraten kan bij een warm winterdrankje.

07-12-2016
De Streekkrant

Wereldlichtjesdag - huisvandeMens Ieper

Elke tweede zondag van december wordt Wereldlichtjesdag georganiseerd. Om 19u worden overal ter wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Ook het huisvandeMens Ieper (Korte Torhoutstraat 4) doet mee en nodigt je op 11 december uit om een kaarsje te branden ter nagedachtenis van een overleden kind.

04-12-2016
De Zondag wvl zuid

Twee dames stellen ten toon - VC De Bezatse Menen

Op uitnodiging van het vrijzinnig centrum De Bezatse mogen de twee dames Christiane Vandamme en Mady Herman tot tien december hun werken tentoonstellen. Christiane kiest voor aquarellen en pentekeningen. Mady vindt energie in het maken van etsen en glaswerk. De beide dames zijn collega’s op het werk en vinden het fijn samen te mogen poseren. Ze zijn tevens bestuurslid bij de koninklijke Sint-Lucasgilde van Kortrijk. De expo is enkel open in het weekend, telkens van 14 tot 18u. De Bezatse ligt in de Vaubanstraat vlakbij CC De Steiger. Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

01-12-2016
De Streekkrant

Wereldlichtjesdag Ieper voor overleden kindjes - huisvandeMens Ieper

Elke tweede zondag van december worden om 19u wereldwijd lichtjes aangestoken voor overleden kinderen. Het huisvandeMens nodigt je op 11 december uit om een kaarsje te branden ter nagedachtenis van een overleden kind. Om 18u30 onthaal, om 19u kaarsjesmoment en aansluitend gezellig samenzijn bij een warme drank. Ondertussen kan je een aandenken maken. Gratis toegang. Graag een seintje indien je komt via 057 25 27 30 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Info: huisvandeMens Ieper, Korte Torhoutstraat 4.

25-11-2016
KW editie Roeselare

11 novembervissing bij Hengelclub West - Willemsfonds Hooglede-Gits

Jaarlijks organiseert Willemsfonds Hooglede-Gits op 11 november een vissing bij Hengelclub West. “Met 46 deelnemers was het een drukke, maar gezellige sfeer langs het water, en uiteraard ook in de kantine”, knipoogt Frans Vandepitte. “Bij sommigen was de visvangst meer dan geslaagd. Zalmforellen van meer dan 1 kilogram waren meer regel dan uitzondering. Joeri Rogge haalde met 8 zalmforellen en 6 forellen ruim 10 kilo vis boven. Bij de dames haalde Mieke Gryson de meeste forellen boven. Bij de jeugd haalden Niels Bentein en Ziggy Ameel evenveel zalm- en gewone forellen boven.” “Het was voor iedereen vooral ook genieten van een mooie dag op deze prachtige site in Hooglede,” besluit Frederik Sap.

25-11-2016
KW Het wekelijks nieuws editie kust

Gaëlle Rycx krijgt Julius Sabbepenning - Willemsfonds Brugge

In het Koninklijk Atheneum in de Sint-Clarastraat werd vrijdagavond de Julius Sabbepenning uitgereikt, waarmee het Willemsfonds Brugge de meest verdienstelijke zesdejaarsleerling Nederlands van het Atheneum beloont. Laureate dit jaar is Gaëlle Rycx, die Latijn-Moderne Talen volgde in het Atheneum en intussen Letteren en Taalkunde Nederlands-Engels studeert aan de UGent. Na een verwelkoming door KTA-directeur Kristin Froyman en een woordje van voorzitter Katrien Dotselaere van het Willemsfonds Brugge, reikte Katelijne Weyts, achterkleinkind van Julius Sabbe, de penning uit aan Gaëlle Rycx, die het publiek dan trakteerde op een origineel taalexperiment. Na een voordracht van Wim Vandenbussche, professor Nederlandse taalkunde aan de VUB, oud-leerling van het KA Brugge en zelf winnaar van de Julius Sabbepenning, was het slotwoord voor Freddy Saeys, voorzitter van de Vriendenkring van het KA. We zien vooraan v.l.n.r. Katelijne Weyts, Gaëlle Rycx, Katrien Dotselaere en Wim Vandenbussche, met achter hen Jasper Pillen (Willemsfonds), Kristin Froyman, Christian Demaesschalck en Vincent Spruytte (Willemsfonds) en Freddy Saeys.

25-11-2016
KW Het wekelijks nieuws editie kust

Oorlogs- en vredesliederen - Vermeylenfonds, Willemsfonds en UPV De Panne

Zaterdag 10 december organiseren het August Vermeylenfonds en het Willemfonds UPV, gemeenschappelijk om 16 uur in de feestzaal van het gemeentehuis De Panne, Zeelaan 21 De Panne een gevarieerd liedjesprogramma onder het thema ‘Liederen over de Groote Oorlog en Vrede’. De populaire liedjes worden gebracht door Les Territoires de la Mémoire de Dinant. Opdat zij die bleven zingen in tijden van wanhoop niet vergeten zouden worden. De groep, bestaande uit zeven en zangers, treedt geregeld en met succes op in de provincies Namen en Luik. Nu voor het eerst onze in de Westhoek. Kaarten zijn te verkrijgen aan 8 euro via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 058 51 98 65 en de bestuursleden van August Vermeylenfonds en Willemsfonds-UPV.

22-11-2016
Het Laatste Nieuws Leiestreek

Jarige kunstenaar krijgt tentoonstelling als geschenk - Willemsfonds Zwevegem

Naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag krijgt Joël De Rore een tentoonstelling als geschenk aangeboden van het gemeentebestuur. Die expositie is nog tot en met 11 december kosteloos toegankelijk in de beschermde energiecentrale Transfo, Blokellestraat 113b in Zwevegem. Joël De Rore werd geboren in Moeskroen. Hij kwam door de liefde terecht in Zwevegem. Op 37-jarige leeftijd besloot Joël om van zijn penseel te leven en stapte door de grote poort van de kunst. De kunstenaar heeft een innige band met de gemeente. Hij maakte een ets toen Zwevegem in 2015 Dorp van de Ronde was. De Zwevegemnaar werd ook al door het plaatselijk Willemsfonds uitgeroepen tot Figuur van het Jaar. Joël poseert op de foto met echtgenote Myriam en dochter Doorke die een dankbare inspiratiebron vormen voor zijn werk.

21-11-2016
Het Nieuwsblad Brugge Oostkust

Gaëlle Rycx ontvangt Sabbepenning - Willemsfonds Brugge

Elk jaar wordt op het Koninklijk Atheneum 1 Brugge Centrum de Sabbepenning uitgereikt aan de leerling die het vorige schooljaar de beste resultaten behaalde voor het vak Nederlands, een initiatief van het Brugse Willemsfonds en de Vriendenkring. De laureate dit jaar is Gaëlle Rycx die Latijn-Moderne Talen volgde. Nu studeert ze Taal- en Letterkunde Nederlands-Engels aan de Universiteit Gent.

18-11-2016
KW Het wekelijks nieuws editie kust

Reizende tentoonstelling ‘Poëzie raakt kunst’ komt naar Koksijde

De reizende tentoonstelling ‘Leven als lijfmotief: poëzie raakt kunst’ sensibiliseert rond het thema zelfbeschikkingsrecht. Ze bestaat uit de winnende gedichten van de poëziewedstrijd van het Levenshuis en kunst van Peter Jonckheere. De laatste stop is in Vrijzinnig Huis Koksijde.

Gedichten
Van 25 tot en met 27 november houdt de reizende tentoonstelling ‘Leven als lijfmotief: poëzie raakt kunst’ halt in Koksijde. De tentoonstelling bevat de 11 winnende gedichten van de poëziewedstrijd ‘Leven als lijfmotief’ en de bijhorende kunstwerken van

Brugs kunstenaar Peter Jonckheere. Van 25 tot en met 27 november 2016 is de tentoonstelling te bezoeken in Vrijzinnig Huis Koksijde, Galloperstraat 48. Op vrijdag 25 november van 13.30 uur tot 16.30 uur, op zaterdag 26 november van 13.30 uur tot 16.30 uur en op zondag 27 november van 11 uur tot 13.30 uur.

De vernissage vindt plaats op donderdag 24 november om 19u30. Aansluitend is er een voordracht door LEIFarts Marc Bossuyt thema ‘Zorg rond het levenseinde: wat kan ik nu regelen voor later?’. België beschikt over een goede wetgeving rond het levenseinde: de euthanasiewet, de wet betreffende de palliatieve zorg en de wet op de patiënten-rechten. Mensen weten niet wat dit allemaal inhoudt. Goede info is essentieel en daarom wil LEIF met die info dichter naar de bevolking toe gaan. Marc Bossuyt geeft informatie rond levenseindekeuzes en het in orde brengen van documenten en vertelt vanuit zijn eigen ervaringen als LEIFarts. Deze voordracht vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Leven als lijfmotief’. Er zal ook een infostand zijn van huisvandeMens Diksmuide voor mensen met vragen rond het levenseinde.

Levenshuis
Met het project wil het Levenshuis (LEIF West-Vlaanderen en het CGSO Brugge)

zijn werking in de kijker zetten en de toeschouwer sensibiliseren rond het thema zelfbeschikkingsrecht. De initiatiefnemers van de tentoonstelling in Koksijde, het Vrijzinnig Huis Koksijde en het huisvandeMens Diksmuide, staan achter die doelstelling. De opzet van een LEIFzitdag in het naburige De Panne vanaf oktober 2016 was een extra stimulans om deze tentoonstelling naar de regio te brengen. Mensen met vragen rond het levenseinde en voorafgaande zorgplanning kunnen terecht op deze LEIFzitdag in De Panne elke eerste vrijdag van de maand tussen 11.00u en 15.00u, in De Boare. Al lopende was de LEIFdienstverlening door huisvandeMens Diksmuide met een zitdag in Vrijzinnig Huis Koksijde, op afspraak via 051 55 01 60 elke 1ste en 3e dinsdag van de maand van 10u tot 16u. (CJK)

www.levenshuis.be

18-11-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Retrofeest in Sint-Pieterszaal

Op vrijdagavond 25 november halen het Kuurnse Willemsfonds, het Vief Seniorenknooppunt Kuurne en de lokale Open VLD-afdeling de RetroFunCoverband naar de Sint-Pieterszaal. “Retro verwijst in se naar artikelen uit de jaren zestig en zeventig. Gekoppeld aan ‘fun’ staat deze coverband garant voor een amusante en vooral muzikale avond”, vertelt Christine Vandekerkhove van het Willemsfonds.

Regiomuzikanten
De band, bestaande uit muzikanten uit de Kuurnse regio, brengen de grote Elvis Presley, Roy Orbison en The Shadows opnieuw tot leven, maar dan met eigen accenten. Tickets voor het concert op vrijdag 25 november om 19.30 uur zijn te koop bij de bestuursleden van de organiserende verenigingen of via het nummer 056 35 01 92. In voorverkoop kost een ticket acht euro, aan de deur betaal je tien euro.

18-11-2016
KW De Leie

Wintercafé De Bezatse opent de deuren

Vrijzinnig centrum De Bezatse opent vanaf zondag 20 november haar wintercafé. Naast de gewone dranken zijn er ook de meer speciale dranken, zoals aperitieven en cocktails. Het café is elke zondag vanaf 11 uur open en dit tot 11 december.

16-11-2016
Het Nieuwsblad kortrijk waregem menen

Willemfonds huldigt drie bestuursleden

Willemsfonds Zwevegem heeft drie bestuursleden gehuldigd. Yvan Nys werd in de bloemetjes gezet omdat hij 25 jaar bestuurslid is, waarvan tien jaar ondervoorzitter en negen jaar als voorzitter. Hij ontving van gedeputeerde Carl Vereecke de provinciale eremedaille. De andere twee gehuldigden zijn vijftien jaar lid. Guido Margodt is vijftien jaar bestuurslid en Christine Herman is vijftien jaar afgevaardigde in de Culturele Raad en zetelt vijftien jaar in beheerraad BIB

13-11-2016
De Zondag Brugge Oostkust

Lezing Michel Maus

Op donderdag 17 november organiseert het Vrijzinnig Centrum De Molensteen-Oostkamp in De Valkaart een lezing door Michel Maus, onder de titel ‘Tax(ge)schift : fiscale pineut of fiscale techneut’. Hij is advocaat, fiscaal expert en professor aan de VUB en de Universiteit Antwerpen en columnist. Na de lezing is er kans op vraagstelling. De toegang is gratis.

11-11-2016
KW Brugs Handelsblad

Voordracht Tax(ge)shift

Op donderdag 17 november om 20 uur organiseert Vrijzinnig Centrum De Molensteen in de bovenzaal van De Valkaart de voordracht ‘Tax(ge)shift... fiscale techneut of fiscale pineut?’. Niemand minder dan prof dr. Michel Maus is de gastspreker. Hij geeft o.a. toelichting over de wereld van de taxshift en de reactie van onze regeringsleiders door het invoeren van de turteltaks, tommeltaks, suikertaks, tobintaks, zonnepanelentaks, enz. België is het Europees land met de hoogste belastingdruk op arbeid. Maus is naast professor aan de VUB en Universiteit Antwerpen ook een veelgevraagd spreker en columnist. De toegang is gratis.

11-11-2016
KW Zeewacht

Causerie Amerikaanse presidenten, onze bondgenoten?

Dinsdag 8 november kozen de Verenigde Staten hun 58ste president, wellicht het machtigste ambt op deze planeet. Naar aanleiding van deze verkiezingen organiseerde het Vermeylenfonds op zondag 6 november een causerie met als titel ‘Amerikaanse presidenten, onze bondgenoten?’ Gastspreker in het MEC Staf Versluys was dr. Herbert Plovie. Hij presenteerde de lezing met de nodige voorbeelden, foto’s, data en eigen inbreng zodat het publiek geboeid bleef en inhoudelijk alles meekreeg. Op de foto zien we gastspreker dr. Herbert Plovie met de bestuursleden van het Vermeylenfonds Bredene.

10-11-2016
Het Nieuwsblad Brugge Oostkust

American Election Night lokt veel volk

Er was een opgewekte, maar nerveuze sfeer in de Zandwegemolen. Het Willemsfonds organiseerde er de American Election Night. De aanwezigen volgden op groot scherm de reportages, gesprekken en uitslagen over de presidentsverkiezingen, terwijl duiding werd gegeven door sprekers Reinout van Zandijcke en Mercedes Van Volcem. Er werden 300 cartoons geprojecteerd.

06-11-2016
De Zondag Westkust en Middenkust

Culturele dag over de Westhoek

Het Vermeylenfonds sluit vandaag zijn culturele driedaagse af in het Vrijzinnig Huis in de Galloperstraat 48. Om 12u vertelt Rudy Depotter verhalen uit zijn boek ‘Westhoek Story’. Hij is een geboren Gentenaar maar trouwde met een West-Vlaamse. Hij beschrijft hoe hij de Westhoek ontdekte in al zijn aspecten. Daarnaast kan je de hele dag, van 11 tot 18u, een tentoonstelling bekijken met beeldend werk van Kathleen Ramboer en Mia Reynaert. Het accent ligt op de natuur in de Westhoek, de duurzaamheid en de biodiversiteit. Voor haar werk kreeg Kathleen de medewerking van Marc Haerssens. Kom en ontdek de Westhoek op een andere, verrassende manier. (gus)

Info: www.vermeylenfonds.be

04-11-2016
KW editie Het Wekelijks Nieuws editie kust en west

De dood in kinderschoenen

Vormingplus Oostende-Westhoek organiseert op donderdag 10 november een lezing in het VVV-kantoor Lauka in Lo rond ‘De dood in kinderschoenen’. Daarna volgt een wandeling op de kinderbegraafplaats van Lo. Er wordt wel eens gezegd dat graven spreken. Dat geldt zeker voor kindergraven. Hoe namen mensen vroeger afscheid van een kind? En verschilt dat van nu? Tijdens een wandeling op de kinderbegraafplaats van Lo wordt stilgestaan bij deze kleine getuigen van pijn, verbondenheid, maatschappelijke onverschilligheid en erkenning. Oude tradities en hedendaagse gebruiken zoals opschriften, portretten en sterrenweides komen aan bod. Gastspreker is filosofe en medewerkster van Huis van de Mens Anne-Flor Vanmeenen.

De lezing begint om 14 uur in het VVV-kantoor Lauka, Markt 17a in Lo. Het einde is voorzien omstreeks 16 uur. De deelnameprijs bedraagt 3 euro. Inschrijven kan via www.vormingplusow.be.

28-10-2016
KW editie Brugs Handelsblad

50 Actief heet nu Vief Brugge - American Election Night - Willemsfonds Brugge

....
Op dinsdag 8 november vanaf 19.30 uur houdt Vief Brugge in samenwerking met het Willemsfonds, Open VLD, Jong VLD en Liberale Vrouwen een American Election Night in de Zandwegemolen, Oude Oostendse Steenweg 91. De toegangsprijs bedraagt 15 euro, aperitief en zeven hapjes inbegrepen. Info : Katrien Dotselaere, 0477 591 794, of Pierre Verstappen, 050 35 31 05 (na 18 uur).3 06 30.

28-10-2016
KW editie West

HuisvandeMens - herdenkingsplechtigheden

Op Allerzielen worden onze overledenen herdacht. Ook mensen die niet geloven voelen de behoefte om hun overleden dierbaren te herdenken. Voor hen zijn er de vrijzinnige herdenkingsplechtigheden van het huis van de Mens. Op dinsdag 8 november vindt in Het Perron langs de Fochlaan een herdenkingsplechtigheid plaats. De plechtigheid start om 19.30 uur en heeft als thema sleutels. Info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 057 23 06 30.

28-10-2016
KW editie Gaver

Poincaré in oorlogssferen - VC Poincaré Waregem

In vrijzinnig centrum Poincaré in de Stormestraat zijn op vrijdagavond 4 november om 20 uur Wim en dochter Trui Chielens te gast. Wim is een oud-radioman, schrijver, verteller en muzikant en Trui Chielens illustratrice en zangeres. Ze zijn opgegroeid in de Westhoek, waar de Eerste Wereldoorlog talloze sporen heeft nagelaten in het landschap en in het hart van de mensen. Trui zingt over die oorlog en over andere oorlogen. Wim vertelt verhalen van ooggetuigen, laat ons kennis maken met poëzie uit de Groote Oorlog en legt linken met vandaag. De organisatie is een samenwerking van het Vermeylenfonds en het Willemsfonds Waregem met de steun van het stadsbestuur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro (inclusief broodjes achteraf).

Van vrijdag 4 en en met vrijdag 11 november vindt in Poincaré een tentoonstelling met authentieke foto’s uit de loopgraven van de frontstreek plaats.

28-10-2016
KW editie kust

Drie keer Vermeylenfonds - VF Koksijde Oostduinkerke

Het Vermeylenfonds Koksijde-Oostduinkerke stelt in het kader van ‘Beelden en verhalen uit de Westhoek’ een driedaagse samen. Er is een kunsttentoonstelling, een paddenstoelenwandeling en het boek van Rudy De Potter 'Westhoek Story' wordt voorgesteld. Dit alles speelt zich af op 4, 5 en 6 november in en rond het Vrijzinnig huis Koksijde in de Galloperstraat 48.
Vooreerst is er de tentoonstelling in het Vrijzinnig Huis met beeldend werk van Mia Reynaert en Kathleen Ramboer. De focus van de werken ligt op de natuur in de Westhoek en specifiek op duurzaamheid en biodiversiteit, met veldwerk van amateurbioloog Marc Haerssens. Kathleen Ramboer en Marc Haerssens willen aantonen hoe natuur en kunst kunnen samengaan. Er zijn beeldende kunst, installaties, maar ook schilderijen, een fotoboek en schetsboeken met waarnemingen en tekeningen na verkenning in de Westhoek, als inspiratiebron voor beeldende kunst.

Boek

Het leven zoals het is in de Westhoek en specifieker de Westkust, wordt tijdens de driedaagse belicht met de verhalen van Rudy De Potter. Hij bekeek het lokale leven door zijn subjectieve bril en schreef het neer in zijn boek Westhoek Story.

Op vrijdag 4 november is er om 19 uur der vernissage van de tentoonstelling, die op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur te bezichtigen is. Op zaterdag 5 november vindt om 14 uur de paddenstoelenwandeling plaats, en op zondag 6 november leest Rudy De Potter om 12 uur voor uit zijn boek.

Info: Mia Reynaert, 0471 24 75 00 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

28-10-2016
KW editie Zeewacht

Hobbybeurs Vermeylenfonds met fijne afdronk - Bredene

Tijdens het weekend van 22 en 23 oktober organiseerde het Vermeylenfonds Bredene voor het eerst een hobby-, vrijetijds- en cadeaubeurs in het Gemeenschapscentrum Sas. Een ruime schare exposanten stelde er hun juwelen, likeuren, handtassen, bloemstukken, tiffanyglas… tentoon en te koop. Op zaterdag stelde voorzitter Geert Lefebvre er ook trots de August Vermeylen Stevigen

Tripel voor, een eigen biertje dat de vereniging vanaf nu te koop aanbiedt. Een feestelijke gelegenheid waarop voorzitter Geert zaterdag wat graag klonk met de standhouders en een delegatie van het gemeentebestuur.

21-10-2016
Het Nieuwsblad

Dit weekend hobbybeurs Vermeylenfonds - Bredene

Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober is er een hobby- vrijetijds- en cadeaubeurs in gemeenschapscentrum 't Sas (Prinses Elisabethlaan). De organisatie is in handen van het Vermeylenfonds.
Tussen 11 en 18.30 u kan men er terecht om allerthande materiaal, vaak zelfgemaakt door de exposanten, te kopen. De toegang is gratis.

21-10-2016
KW De Leie

Herdenkingen in crematorium Uitzicht - huisvandeMens Kortrijk

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert crematorium Uitzicht in de periode voor 1 november ‘de Herinnering’. Dat is een moment om dierbaren te herdenken van wie in het voorbije jaar de crematie werd verzorgd in Uitzicht. Omdat Uitzicht openstaat voor elke levensvisie, kan men kiezen tussen twee herinneringsmomenten. Op dinsdag 25 oktober is er om 19 uur een vrijzinnig-humanistische herdenking, met en door het huisvandeMens Kortrijk.
Op woensdag 26 oktober vindt om 19 uur een christelijke herdenking plaats, in samenwerking met Dekenij Kortrijk. Nadien is er nog tijd om na te praten in ontmoetingszaal Horizon. Beide herinneringsmomenten vinden plaats in de Aula van Uitzicht, Amb. Baertlaan 5 in Kortrijk.
Om organisatorische redenen wordt gevraagd om vooraf in te schrijven, met vermelding van het aantal personen. Dit kan per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 056 28 29 30.
Wie graag kennis wil maken met de globale werking van het crematorium kan twee keer per jaar deelnemen aan een groepsrondleiding. De eerstvolgende rondleiding is voorzien op zaterdag 22 oktober om 16 uur.
Men kan hiervoor intekenen per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 056 28 29 30.

21-10-2016
KW De Leie

Inleefdag toont jongeren andere levensbeschouwingen - VC De Bezatse Menen

Met de nieuwe baseline ‘Samen leren samenleven’ zetten de scholen van het GO! voluit in op actief burgerschap, vertrekkend vanuit de grondwaarden van onze democratische rechtsstaat. De vakgroep levensbeschouwing van de Grenslandscholen organiseerde een ‘Dag van de levensbeschouwing’.
De projectdag was bestemd voor alle eerstejaars van de Grenslandscholen en De Startbaan XL én voor de leerlingen uit het zesde leerjaar van basisscholen leefschool Kameleon, De Taalkoffer, De Duizendpoot, Ter Molen, De Startbaan, De Horizon en GBS Barthel Rekkem. In totaal namen 200 leerlingen deel.
Naast een bezoek aan de moskee van Halluin, vrijzinnig centrum De Bezatse, de Sint-Franciscuskerk en de protestants-evangelische gemeente in Menen brachten we de leerlingen van het zesde leerjaar van GBS Barthel uit Rekkem in beeld. Zij namen voor het eerst deel. Op de campus Menen was er een gastspreker namens de orthodoxe gemeenschap en het boeddhisme aanwezig. Het doel van de kennismaking was om elkaars levensovertuiging beter te kennen en te respecteren.

21-10-2016
KW De Zeewacht

Meer parking voor De Fakkel - VC De Fakkel Bredene

Op het domein van het Ryckewaertshof langs de Zwanenstraat zal een strook aangelegd worden met een tiental parkeerplaatsen. Deze zullen gebruikt worden door Vrijzinnig Centrum De Fakkel, dat gevestigd is in het Ryckewaertshof.

14-10-2016
KW Kortrijks Handelsblad en Gaver

Willemsfonds huldigt bestuursleden - Willemsfonds Zwevegem

Tijdens de jaarlijkse Breughelavond van het Willemsfonds werden enkele leden gehuldigd. Christine Herman is al 15 jaar afgevaardigde in de culturele raad en zetelt ook al 15 jaar in de beheerraad van de bibliotheek. Guido Margodt is al 15 jaar bestuurslid, waarvan 9 jaar als ondervoorzitter. Yvan Nys is al 25 jaar bestuurslid, waarvan 10 jaar als ondervoorzitter en de jongste 9 jaar als voorzitter. Zij werden door burgemeester Doutreluingne en gedeputeerde Carl Vereecke bedankt voor hun inzet. Yvan ontving ook de provinciale eremedaille. Op de foto zien we de gehuldigden samen met burgemeester Doutreluingne, gedeputeerde Vereecke, gemeenteraadslid Davy Nys en bestuursleden Stefanie Vanden Bossche en Carine Delapierre die als kunstenares een mooi uiltje uit keramiek aan de voorzitter gaf.

14-10-2016
Brugs Handelsblad

“Een steentje verleggen in de culturele rivier” - 40 jaar Vermeylenfonds Brugge

Veertig jaar na de oprichting oogt de Brugse afdeling van het Vermeylenfonds nog vrij jong en aantrekkelijk. De 148 leden mogen dan al 50+ of 60+ zijn, het activiteitenaanbod blijft gevarieerd en getuigt van dynamiek. “Wij proberen daarmee een steentje in de culturele rivier te verleggen”, zegt voorzitter Jacques Ducazu.


De Brugse afdeling van het Vermeylenfonds vierde vorig weekend zijn veertigste verjaardag met een academische zitting in Howest Brugge. Het fonds, in 1976 in Brugge opgericht door Jan Vercammen, inspireert zich op de figuur van August Vermeylen (1872-1945), Vlaams schrijver, kunsthistoricus en politicus.

Vrijzinnig humanisme

“Wij staan voor een progressieve kijk op mens en samenleving. Diversiteit, ontmoeting en eigenzinnige projecten staan centraal. In de verlenglijn van August Vermeylens visie willen we de Vlaamse cultuur vanuit zijn kneuterig provincialisme optillen tot op Europees niveau”, klinkt het.

Sinds mei 2013 is Jacques Ducazu (64) voorzitter. “Ik ben al bestuurslid sinds begin de jaren negentig. Ik doe dit uit sociale overwegingen. Voor de contacten, het plezier en de positieve respons. Vriendschap is belangrijk binnen het bestuur”, vertelt de gepensioneerde pedagoog van het huidige Howest, toen nog de Rijksnormaalschool in de Sint-Jorisstraat. Van 2002 tot eind 2007 was hij departementshoofd van de lerarenopleiding.

“Waar het Vermeylenfonds Brugge voor gaat, is vrijzinnigheid, pluralisme en verdraagzaamheid. We zijn elkaars gelijken en het is onze plicht om met wederzijds respect samen te leven. Solidariteit is een basiswaarde. Wij staan achter het linkse gedachtengoed als promotor van een meer rechtvaardige samenleving en het vrijzinnig humanisme. We werken vlot samen met andere lokale verenigingen, zoals de Humanistisch-Vrijzinnige vereniging Brugge, het Huis van de Mens, Masereelfonds en Howest”, stelt de voorzitter.

Jaarlijks biedt het Vermeylenfonds zijn leden een divers programma aan, bestaande uit een twintigtal activiteiten. Op 22 oktober gaat het bijvoorbeeld richting Gent voor een bezoek aan de tentoonstellingen Verhaeren Verbeeld en Voor God en Geld. Op 5 november staat een bezoek aan de tentoonstelling Abstracte lijnen. 100 jaar Luc Peire in het Arentshuis op het programma. En op 19 november is er een uitstap gepland naar het Paul Delvaux museum in Sint-Idesbald.

Verjonging

Het lidgeld bedraagt 15 euro en 5 euro voor een tweede gezinslid. Wie jonger dan 26 jaar is, kan gratis lid worden. Maar net als andere culturele verenigingen ontsnapt ook het Vermeylenfonds niet aan een sluipende veroudering van het ledenbestand. “Ons publiek zit voornamelijk in de leeftijdscategorie 50+ en 60+. Recent is een aantal jonge mensen lid geworden, maar zij vormen een minderheid. Wij hopen in de toekomst initiatieven te kunnen nemen om een jonger publiek te bereiken. Het is een belangrijk aandachtspunt in het strategisch plan van het Vermeylenfonds. We beseffen echter dat dit niet evident is. Wij hebben op dat vlak dus nog een lange weg te gaan”, aldus Jacques Ducazu.

Het huidig bestuur bestaat uit voorzitter Jacques Ducazu, ondervoorzitter (en vorig voorzitter) Roland Van Damme, secretaris Andrée Desmet, penningmeester Renauld Staelens en de bestuursleden Monique Kint, Carine Giraldo en John Dupont. “Ook op bestuurlijk vlak is het belangrijk om jonge mensen warm te maken om zich te engageren”, eindigt voorzitter Jacques Ducazu.

11-10-2016
Het Laatste Nieuws

Vermeylenkring eert Hélène De Beir - Vermeylenfonds Kortrijk


In het vrijzinnig centrum Mozaïek, Overleiestraat 15a Kortrijk, organiseert de August Vermeylenkring op donderdag 13 oktober om 19.30 uur een avond rond Hélène De Beir.
De Kortrijkse vrouw was amper dertig toen ze in het voorjaar van 2004 in Afghanistan vermoord werd. Ook drie andere collega's van Artsen zonder Grenzen vonden toen de dood. Haar vader Francis De Beir vertelt het verhaal over hoe en waarom zijn dochter het engagement op zich nam waarvoor ze ook haar leven liet. Hoe gaat een vader om met dit verlies? Hoe leidde dit tot zijn engagement voor Artsen Zonder Grenzen? In 2007 startte hij de Hélène De Beir Foundation. Deze wil wereldwijd een stem geven aan vrouwen en hen toegang verlenen tot basisgezondheidszorg.
Een binnenplein aan de Minister Liebaertlaan heet Hélène De Beir Hof, als blijvende herinnering. Op vraag van de familie maakt Micheline Verwee een ingetogen borstbeeld als gedenkteken op dat Kortrijks plein.

07-10-2016
KW De Zeewacht

Professionele begeleiding nog versterken - VJOC De Kim Oostende


Extra centen voor jeugdhuizen
intro: Vlaams Minister van Jeugdzaken Sven Gatz heeft bijna 3 miljoen euro vrijgemaakt voor jeugdhuizen die inzetten op ondernemerschap en artistieke expressie. Jeugdhuis OHK en VJOC De Kim ontvangen elke een flink stuk van die subsidiekoek waardoor ze bestaande projecten verder kunnen uitwerken en nieuwe op poten zetten.
In het vrijzinnig jongerenontmoetingscentrum De Kim (Langestraat 44A) is men ten zeerste opgetogen met het ‘extraatje’ van 40.000 euro aan personeelssubsidies en 5.000 euro aan werkingsmiddelen. Die zullen gebruikt worden voor de uitbouw van de activiteiten die opgezet worden met Kliek Artistiek.

Kliek Artistiek is een collectief van De Kim en de vzw kleinVerhaal, waarbinnen Diederick Nuyttens (35) als ‘huiskunstenaar’ aan het werk is. Hij inspireert, stimuleert en begeleidt de bezoekers van het jeugdhuis in hun artistieke expressie.

“We staan open voor alle ideeën rond maken van kortfilms, videoclips, zeefdruk ontwerpen, tekeningen, schilderijen, analoge en digitale fotografie”, zegt Diederick Nuyttens.

“We bekijken uiteraard of de voorstellen zowel inhoudelijk als naar praktische uitwerking haalbaar zijn en daarna ondersteun ik zoveel mogelijk het ontwikkelingsproces. De jongeren proberen op een degelijke manier iets te realiseren, maar dankzij die extra middelen zullen we het nu samen nog professioneler kunnen aanpakken. Zo maakten we deze zomer bijvoorbeeld een film over de activiteiten in de Velodroom en het resultaat was best aardig, maar als we dat volgend jaar opnieuw doen, dan zal de kwaliteit een stuk hoger liggen omdat we met beter materiaal zullen kunnen werken.”

Jeugdhuis op locatie

Het overgrote deel van de jongeren die zich in De Kim creatief komen uitleven is tussen de 16 en 23 jaar.

Diederick Nuyttens: “We hebben al heel veel jongeren bereikt, maar het is een beetje een komen en gaan. Er zit geen constante in. Het zou goed zijn mochten we een soort van vaste kern kunnen kweken. Dat zou de continuïteit van de artistieke activiteiten bevorderen en de kernleden zouden de anderen kunnen stimuleren om daaraan deel te nemen.”

“Positief is in elk geval dat we ook samen dingen doen met andere verenigingen. Zo hielden we al workshops met Dyade, Kamp Noord en het OHK. Net als dit jaar zullen we ook in juli en augustus 2017 veel tijd, energie en middelen investeren in de organisatie van ‘Urban Days’. Gedurende die twee maanden installeren we daar een container die dan dienst doet als jeugdhuislocatie. Een deel van de bijkomende subsidies komen daarvoor dus goed van pas.”

Info: www.vjocdekim.be of 059 70 56 39.

04-10-2016
Het Laatste Nieuws Mandelstreek

Vorming rond 'gender' - HVV Tielt en huisvandeMens Roeselare

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging van Tielt organiseert zondag een vormingsactiviteit rond Genderdiversiteit en Seksuele Oriëntatie. Vragen zoals 'Welke rol speelt gender in de samenleving?' en 'Wat voor belang heeft dit voor de identiteit van transgenders en holebi's?' komen uitgebreid aan bod. De vorming vindt plaats om 10.30 uur in het Sociaal Huis in Tielt. Inschrijven kan door te telefoneren naar 051/40.29.44 of via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

02-10-2016
De Zondag midden West-Vlaanderen

Kunsttentoonstelling - HVV en Vermeylenfonds Tielt

Het Humanistisch Vrijzinnig Verbond en het Vermeylensfonds Tielt slaan de handen in elkaar voor een kunsttentoonstelling met werk van Marc Mortelé en Eric Plets. Deze vindt plaats in WZC Deken Darras in de Schependomstraat 4. Nog tot en met zondag 9 oktober kan je er elke dag terecht.

01-10-2016
Nieuwsblad Oostende-Westhoek

270 leerlingen leren over raketten en ruimte met Dirk Frimout - Willemsfonds Poperinge

270 leerlingen experimenteren binnenkort met raketproeven en ruimtevaart in het kader van een gespreksavond van Dirk Frimout. “Frimout is voor Poperinge een stukje levend erfgoed en volgens hem zijn kinderen astronauten, wetenschappers en technici van de toekomst.”

Oud-astronaut Dirk Frimout (75), ereburger van Poperinge, werd op 24 maart 1992 de eerste Belg in de ruimte. “Dat is bijna 25 jaar geleden”, aldus Marie-Claire Tylleman, secretaris van het Willemsfonds dat Frimout uitnodigde voor een gespreksavond op 6 oktober in De Kouter.

“Hij vertelt over zijn ervaringen tijdens die ruimtemissie - met heel wat beeldmateriaal - en beantwoordt vragen over de ruimtevaart. Dirk woont momenteel in Gent en het is al een hele tijd geleden dat hij naar Poperinge kwam om te spreken. We voelen ons zeer vereerd. Frimout is voor Poperinge een stukje levend erfgoed en volgens hem zijn kinderen astronauten, wetenschappers en technici van de toekomst. Vandaar het idee onze jeugd te laten kennis maken met ruimtevaart op een speelse manier”, klinkt het tevreden.
...

30-09-2016
KW editie Kust

Socrates - huisvandeMens Diksmuide

Wie zin heeft een avondje filosofisch toneel, kan op donderdag 6 oktober om 20 uur de theatermonoloog ‘Socrates’, naar voren gebracht door Bruno Vanden Broecke, in cc Kruispunt gaan bekijken. In deze monoloog stelt Vanden Broecke in de rol van Socrates vlak voor zijn dood, zijn eigen leven in vraag. HuisvandeMens tekenen samen met het Davidsfonds Diksmuide en cc Kruispunt voor de organisatie. Tickets kosten 10 euro, Davidsfondsleden en groepen betalen 7,50 euro en -18-jarigen 5 euro. Reservatie: 051 79 32 50 - www.cckruispunt.be

30-09-2016
KW editie West

Dirk Frimout - Willemsfonds Poperinge

Op uitnodiging van het Willemsfonds komt astronaut Dirk Frimout op 6 oktober om 19 uur een lezing geven in De Kouter. Een kaartje kost 10 euro (12 euro voor niet-leden) in voorverkoop. Betalen voor 2 oktober op BE -39-0010-6712-8019 van WF Poperinge met vermelding ‘Frimout’, naam en aantal personen. Info: 0475 33 89 59. Aan de deur betaal je 15 euro.

25-9-2016
De Zondag Brugge Oostkust

Panelgesprek Vrouwenrechten een verworven recht - VC De Molensteen Oostkamp

Het Vrijzinnig Centrum 'De Molensteen' uit Oostkamp organiseert op donderdag 29 september om 20u in CC De Valkaart een panelgesprek met als titel 'Vrouwenrechten ..een verworven recht?' Jennie Vanlerberghe, Magda De Meyer en Elke Sleurs komen spreken. Ook de moderator van de avond is een vrouw, met name Ann Peuteman, Knack-journaliste.

23-9-2016
KW Kortrijks Handelsblad

After Summer Party met hommage aan Toots

Superior Dance Band brengt een specifiek genre. Trompettist en stichter van de band Dan Vercruysse: “We spelen jazz in de New Orleans-stijl. Met onze groep willen we traditionele, authentieke en levendige jazz brengen die heel herkenbaar overkomt bij de luisteraar. Onze band is in 1981 opgericht. Met enkele muzikanten van The Golden River City Jazz Band hebben we onze groep gesticht om jazz op een andere manier te benaderen. Momenteel hebben we een zeskoppige bezetting waarin ik trompet speel. Philippe De Smet zorgt voor trombone en zang, Kurt Vandendriessche voor klarinet en saxofoon, Ivan Couttenier voor drums en zang, Remi Clarysse voor piano en Rudy Maeyaert voor contrabas. Naast de jazzband, die alle gelegenheden van muziek verzorgt, hebben we ook nog een jazzclub, maar beiden zijn aan elkaar gelinkt. Sinds 2008 hebben we onze vaste repetitieruimte in de cafetaria van VC Mozaïek.”

Elke laatste zondag van de maand concerteert Superior Dance Band in VC Mozaïek. “Voor september willen we de warme zuiderse sfeer van New Orleans bij de luisteraar opwekken”, gaat Dan verder. “Er zal ook een cocktailbar zijn, waar je van zuiderse cocktails kan proeven. Toeschouwers kunnen op de dansvloer een danspasje wagen. We zullen ook een verwijzing naar Toots Thielemans in het concert steken. Zo zullen we een aantal nummers van hem spelen, als een soort hommage. Enkele jaren geleden kwam hij ons trouwens op een optreden op een receptie in Brussel een hart onder de riem steken.”

Er worden een 250-tal bezoekers verwacht. “Op elk concert zit de zaal telkens goed vol. We weten ook al goed welke concerten we tot eind dit jaar willen brengen. In oktober staat er een Franse avond op het programma met accordeonist Seppe Vande Walle als speciale gast. In november willen we de zaal onderdompelen in de sfeer van Sammy Rimington en in december geven we een eindejaarsconcert met een heuse New Orleans Show.”
Kaarten voor het concert ‘After Summer Party’ kosten 5 euro. Voor leden van de Superior Jazz Club is de inkom gratis. Info: www.superiordanceband.be

16-9-2016
KW De Weekbode Torhout

Film Willemsfonds - Willemsfonds Torhout-Lichtervelde

De Willemsfondsafdeling Torhout-Lichtervelde start het nieuwe werkjaar met een retrofilmavond in Cinema De Keizer in Lichtervelde. Op vrijdag 23 september om 19.30 uur wordt de film Casablanca gedraaid, daterend uit 1942! Casablanca is een heuse klassieker van het witte doek met in de hoofdrollen de legendarische acteurs Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. De toegangsprijs bedraagt 10 euro, een aperitief en randanimatie inbegrepen. De leden van het Willemsfonds mogen ook vrienden, collega’s, buren en/of familie meebrengen. Graag vooraf inschrijven.

16-9-2016
KW Kortrijks Handelsblad en Gaver

Ann en Olivier vertellen hun verhaal via beeldtaal - Willemsfonds Zwevegem

Traditioneel organiseert het Willemsfonds tijdens de kermisdagen een kunsttentoonstelling in de foyer van het theatercentrum.
Vorig weekend waren er schilderijen van Olivier Bulteel uit Sint-Denijs en keramiek van Ann Vantieghem uit Otegem te zien. De tentoonstelling liep onder de noemer ‘Via beeldtaal ons verhaal’. Tijdens het kermisweekend kon de tentoonstelling op heel wat bijval rekenen.

16-9-2016
KW Het Wekelijks nieuws editie kust

Voordracht 'hoe maak ik mijn stamboom op?' - Vrijzinnig Huis Koksijde

Op zondag 18 september 2016 organiseert Vrijzinnig Huis Koksijde om 11 uur in het kader van ‘Op zondag in gesprek met...’ een voordracht met als onderwerp ‘Hoe maak ik mijn stamboom op ?’. Spreker is Joeri Stekelorum, voorzitter Familiekunde Vlaanderen - regio Westkust. De spreker maakt de geïnteresseerden wegwijs in hoe een stamboom wordt opgemaakt. Al meer dan 30 jaar doet hij zelf opzoekingen over zijn eigen en aanverwante families. Hij maakte de evolutie mee naar het digitale tijdperk, waar via internet diverse bronnen beschikbaar zijn. Er wordt aandacht besteed aan de diverse bronnen en over de manier om de gegevens voor te stellen. De toegang is gratis. Info: Marc Van Muylem, 058 51 90 94 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

11-9-2016
De Zondag

Plantjes tegen kanker - VC Mozaïek Kortrijk

Van 16 tot 18 september verkopen talrijke vrijwilligers in heel Vlaanderen voor de 22ste keer azalea’s. De opbrengst gaat naar Kom op Tegen Kanker en is bestemd voor steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. Kortrijk is zoals steeds koploper voor dit goede doel. Het Vrijzinnig Centrum Mozaïek in de Overleiestraat coördineert ook dit jaar het plantjesweekend. Vorig jaar gingen er maar liefst 9.183 azalea’s de deur uit.

9-9-2016
KW De Zeewacht

Kunst in de Geuzetorre - Willemsfonds

De West-Vlaamse Willemsfondskunstenaars stellen tot 27 oktober tentoon in VLC De Geuzetorre. Alle kunstenaars die werken hebben hangen op de tentoonstelling zijn lid van het West-Vlaamse Willemsfonds. Op de foto het bestuur van Kunst-Wijs met van links naar rechts Marianne Deryckere, Nicole Demaeyere, Vlaams Parlementslid en senator Ann Brusseel, Erna Van Hyfte, Sonja De Craemer en Lieven Demets.

9-9-2016
KW De Weekbode Torhout

Retro filmavond in Cinema De Keizer - WF Torhout-Lichtervelde

De Willemsfondsafdeling Torhout-Lichtervelde start het nieuwe werkjaar met een retrofilmavond in Cinema De Keizer in Lichtervelde. Op vrijdag 23 september om 19.30 uur wordt de film Casablanca gedraaid, daterend uit 1942! Casa-blanca is een heuse klassieker van het witte doek met in de hoofdrollen de legendarische acteurs Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. De toegangsprijs bedraagt 10 euro, een aperitief en randanimatie inbegrepen. De leden van het Willemsfonds mogen ook vrienden, collega’s, buren en/of familie meebrengen. Graag vooraf inschrijven bij voorzitter Yves Stofferis uit Torhout, 0479 47 65 39, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

26-8-2016
KW De Zeewacht

Luxebarbecue bij het Vermeylenfonds

Op zondag 21 augustus organiseerde het Vermeylenfonds Bredene in VC De Fakkel een voordracht van Roland Desnerck over ‘Fientige Wuuvetjes en Snelle Moksjes’. Daarna schoven de aanwezigen aan voor het aperitief en de jaarlijkse luxebarbecue. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Inge en Manu. Het Vermeylenfonds Bredene vierde het 40-jarige bestaan en mag ondertussen al rekenen op bijna 200 leden. Op 22 en 23 oktober wordt een hobbybeurs georganiseerd in het Gemeenschapscentrum.

19-8-2016
KW De Zeewacht

BBQ Vermeylenfonds

Op zondag 21 augustus houdt het Vermeylenfonds een luxebarbecue in VC De Fakkel. Om 10.30 uur is er een voordracht door Roland Desnerck over Fientige wuuvetsjes en snelle moksjes. Aansluitend volgt de uitgebreide barbecue, met een aperitief aangeboden door het bestuur.

12-8-2016
KW Brugs Handelsblad

Bezoek aan de steenkoolmijn in Beringen - Willemsfonds Blankenberge

Op zaterdag 10 september trekt het Willemsfonds Blankenberge naar Beringen in Limburg voor een bezoek aan de steenkoolmijn. Hoe waren de (ondergrondse) werkomstandigheden? Hoe leefden de arbeiders en waar kwamen ze vandaan? Tijdens het bezoek aan het Mijnmuseum kom je het allemaal te weten. Beringen heeft een sterk uitgebouwde Turkse gemeenschap. Op het programma staat dan ook een bezoek aan de prachtige moskee aldaar. De dag wordt afgesloten met Turkse thee en Turks gebak. Vertrek om 7.30 uur aan het stadhuis van Blankenberge. Leden van het Willemsfonds betalen 55 euro, niet-leden 60 euro, alles inbegrepen. Info en inschrijvingen (voor 1 september) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op 0477 93 56 06.

07-8-2016
KW online

Vrijzinnige Humanisten niet welkom op Nationale Hulde in Nieuwpoort

Met gevoelens van teleurstelling en onbegrip reageert de vrijzinnige humanistische vereniging deMens.nu op de reactie van de stad Nieuwpoort. Hun verzoek om op 7 augustus aanwezig te mogen zijn op de Albertplechtigheid, waar ook de helden van de IJzer worden gehuldigd, werd geweigerd.

Zoals elk jaar, vindt die huldiging plaats aan de voet van het Nieuwpoortse Albert-I-monument, in aanwezigheid van tal van prominenten, met een delegatie van het Koningshuis, een oecumenische gebedsdienst en een bloemenhulde.

Marc Van Muylem, voorzitter van het Vrijzinnig Huis Koksijde, vindt het niet kunnen dat een humanistische vereniging in onze pluralistische maatschappij niet welkom schijnt te zijn op een huldiging als de Albertplechtigheid, die een huldebetoon is aan alle strijders die hun leven hebben gegeven voor hun vaderland. “Onder die strijders waren ook heel wat mensen met een vrijzinnige levensbeschouwing”, zegt Marc. “Maar op de twee brieven, resp. van 13 en 20 juli, die onze vereniging aan de stad heeft geschreven, kregen we telkens nul op het rekest. De stadssecretaris heeft aan de telefoon gezegd dat deze plechtigheid aanvankelijk een louter christelijke dienst was waarop alleen de katholieke godsdienst vertegenwoordigd was. Later is dit een oecumenische dienst geworden met vertegenwoordiging van verschillende religieuze levensbeschouwingen.”
Het stadsbestuur heeft verder wel nog gereageerd op de vraag van deMens.nu en vond dat de vraag veel te laat gesteld werd. Het programma wordt ruim van tevoren opgemaakt, want er zijn tal van prominenten aanwezig, waaronder ook de vertegenwoordiging van de Koning. De stad had gehoopt dat de humanistische vereniging zou begrijpen dat in een dergelijke plechtigheid geen ruimte is voor improvisatie en dat het programma op het laatste nippertje niet zo maar nog even kan worden aangepast. Het stadsbestuur heeft de vereniging schriftelijk laten weten dat het huldigingsevenement jaarlijks wordt geëvalueerd en dat hun verzoek als agendapunt wordt opgenomen op de evaluatievergadering van woensdag 10 augustus. De uiteindelijke vaststelling van het programma voor volgend jaar gebeurt door het college van burgemeester en schepenen, begin 2017.

06-8-2016
Het Nieuwsblad/Regionaal: Oostende-Westhoek

Vrijzinnige Gemeenschap geweerd op nationale hulde - Albertplechtigheid Nieuwpoort

De Vrijzinnige Gemeenschap uit de Westhoek is niet te spreken over de beslissing van het stadsbestuur om de vrijzinnige levensbeschouwing buiten de nationale hulde aan Koning Albert I en de helden van de IJzer te houden. “Onaanvaardbaar”, klinkt het.

“Alle soldaten, los van kleur rang of overtuiging, krijgen zondag hun eerbetoon, behalve één groep: de vrijzinnige humanisten. Dat getuigt van weinig respect.” Marc Van Muylem, voorzitter van het Vrijzinnig Huis Koksijde, vindt het ronduit een schande dat de vrijzinnige levensbeschouwing monddood wordt gemaakt.

“Voor tal van oudstrijdersverenigingen staat de eerste zondag van augustus met stip genoteerd in hun agenda”, zegt Van Muylem. “Op die dag wordt in Nieuwpoort aan het bekende Albert I-monument al ruim tachtig jaar een nationale hulde gebracht aan Koning Albert I en de helden van de IJzer. Naar aanleiding hiervan heeft de georganiseerde Vrijzinnige Gemeenschap uit de Westhoek aan het stadsbestuur gevraagd om in deze hulde ook ruimte te geven aan vertegenwoordigers van alle erkende levensbeschouwingen, dus ook de vrijzinnige humanisten, maar dat was dus zonder de waard gerekend”, zegt Van Muylem.

De Vrijzinnige Gemeenschap baseerde zich voor haar verzoek onder meer op een gepubliceerd artikel van Dominique Verschuren waaruit blijkt dat hoewel de vrijzinnigheid tijdens WO I niet georganiseerd was in een vereniging, er toch zeer duidelijke sporen terug te vinden zijn in de individuele verhalen van de soldaten.

“Gesterkt door dit onderzoek hebben we vorig jaar de vraag gesteld aan wijlen burgemeester Roland Crabbe (CD&V) om in navolging van de geplande oecumenische dienst, ook een vrijzinnige voorganger toe te laten op het Huldebetoon”, zegt gemeenteraadslid Jo Rousseau (SP.A).

“Zijn reactie was positief en hij gaf zijn toezegging. Maar toen het Vrijzinnig HuisvandeMens begin juni contact opnam met het stadsbestuur, kreeg men het antwoord dat het schepencollege beslist had om de vrijzinnige levensbeschouwing buiten de plechtigheid te houden. Ze namen deze beslissing nadat gebleken was dat andere levensbeschouwingen, met name de plaatselijke pastoor, hun veto hadden gesteld tegen deze volgens hen ongepaste aanwezigheid”, zegt Rousseau. Om die reden zullen vrijzinnige gemeenteraadsleden de hulde niet bijwonen. “In tijden dat er vragen gesteld worden naar de huidige samenlevingsnormen en de jammerlijke conflicten, is dit eens te meer een kaakslag voor het zoeken naar eenheid en tolerantie in onze huidige pluralistische maatschappij”, sneert Mac Van Muylem.

05-8-2016
KW Brugs Handelsblad

Op wandel doorheen het interbellum - Willemsfonds Blankenberge

Komende zaterdag, op 6 augustus, neemt stadsgids Hugo Van Loocke het Willemsfonds op sleeptouw. Thema van de wandeling is het interbellum-erfgoed in Blankenberge. Het interbellum (1918-1940), de periode tussen de twee wereldoorlogen, was heel belangrijk voor de ontwikkeling van de badstad als toeristische trekpleister. De wandeling start om 14.30 uur aan het VVV-kantoor op het Koning Leopold III-plein. Na de wandeling staan in het VLC Noorderlicht koffie en pannenkoeken klaar. Leden betalen 5 euro, niet-leden 7 euro. Info en inschrijven: 0486 83 62 22.

03-8-2016
Het Nieuwsblad

Willemsfonds wandelt interbellum - Blankenberge

Komende zaterdag, 6 augustus neemt stadsgids Hugo Van Loocke het Willemsfonds mee om je het Blankenbergs Interbellum erfgoed te laten kennismaken.

Het interbellum (1918-1940), de periode tussen de twee wereldoorlogen was zeer belangrijk voor de ontwikkeling van Blankenberge als toeristische trekpleister. De wandeling vangt aan omstreeks 14.30 uur aan het VVV-kantoor op het Koning Leopold III-plein. Na de wandeling wordt de groep op traditionele wijze getrakteerd op pannenkoeken met koffie in het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Noorderlicht.

De prijs voor leden bedraagt 5 euro. Niet-leden zijn ook welkom, maar betalen 7 euro. Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 0486/83.62.22. Betaling gebeurt ter plaatse.

15-7-2016
KW Kortrijks Handelsblad en Gaver

Kunstenaars stelden tentoon bij het Willemsfonds Zwevegem

Onlangs organiseerde het Willemsfonds een tentoonstelling in het foyer van het theatercentrum. Guido en Jessica Van Heeke stelden er keramiek tentoon en Lut Verbrugge liet er haar schilderijen bewonderen. De tentoonstelling werd geopend door cultuurschepen Johan Rollez terwijl burgemeester Marc Doutreluingne de gelegenheidstoespraak hield.

01-7-2016
KW Brugs Handelsblad

Daguitstap naar Antwerpen - Willemsfonds Blankenberge

Op zondag 10 juli trekt het Willemsfonds Blankenberge naar Antwerpen voor een daguitstap. ‘s Morgens krijgt het gezelschap een rondleiding in het stadhuis, lunchen gebeurt in ‘t Hof van Eden. In de namiddag gaan ze de prachtige zeilschepen van de Tall Ship Race bewonderen. De bus vertrekt om 8.30 uur stipt aan het J. F. Kennedyplein. Leden betalen 40 euro voor de dagtrip, niet-leden 45 euro. Info en inschrijven bij Nic Ottevaere, 0486 83 62 22, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

29-6-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Eric Staelens - VC Mozaïek Kortrijk

11/07/1936 – 26/06/2016
Eric Staelens is rustig ingeslapen in Kortrijk. Eric werd geboren in Kortrijk en groeide op op Overleie. Hij woonde in de Simon Stevinstraat in Kortrijk. Twee jaar geleden verhuisde hij na een beroerte naar woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Eric was de broer van Freddy (met Joséane Lowagie, Heule) en Jean-Pierre (met Mildred Dillen, Kortrijk). Hij werkte vroeger als postbediende.
Eric was gedreven door politiek en was 24 jaar van 1970 tot 1994 gemeenteraadslid voor de toenmalige SP. Hij was gewezen commissaris van S. M. De Goedkope Woning en gewezen sectorafgevaardigde ACOD-ABVV Post. Eric stond ook bekend voor zijn scherpe pen. Eric was lid van allerlei vrijzinnige verenigingen zoals het Humanistisch Verbond en medestichter van Vrijzinnig Centrum Mozaïek. Hij heeft in Kortrijk sterk geijverd voor het gebruik van de Schouwburg voor het Feest van de Vrijzinnige Jeugd. Hij heeft ook jaren als figurant opgetreden bij de Lyrische Kunstenaars. Eric hield ook van reizen met zijn beste vriend. Vorige maand kon hij nog genieten van een helikoptervlucht. De afscheidsdienst vindt plaats op vrijdag 1 juli om 11 uur in crematorium Uitzicht in Kortrijk.

24-6-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Cartoons en keramiek in vrijzinnig centrum Mozaïek

Nog tot en met 3 juli vindt in VC Mozaïek de zomertentoonstelling van de August Vermeylenkring Kortrijk plaats. Zij paren humoristische cartoons van de Nationale Loterij aan keramiek- en porseleinbeelden van Luc Debucquoy.
Het Vermeylenfonds werd opgericht op het einde van de Tweede Wereldoorlog. De aanleiding was het overlijden van de Vlaamse letterkundige en intellectueel August Vermeylen. Hij schreef immers vlak voor zijn overlijden het opstel ‘De Taak’, dat als missie zou dienen voor de nieuwe vereniging. Dat opstel kwam neer op een streven naar een samenleving waarin iedereen de mogelijkheid heeft een mens te zijn in de volledigste en edelste betekenis van het woord.

Ruim 50 jaar geleden is uit het Vermeylenfonds de afdeling August Vermeylenkring Kortrijk gegroeid. “Onze inspiratie is nog altijd het Vlaamse van Vermeylen”, zegt voorzitter Armand Sermon. “Al enige tijd geven we onze tentoonstelling vroeger dan 11 juli. Elke maand geven we wel een culturele of artistieke voorstelling.”
Zo ook deze zomertentoonstelling met cartoons van de Nationale Loterij en beeldhouwwerk van Luc Debucquoy. “De collectie cartoons staat voor de eeuwige zoektocht van de mens naar het geluk. Schilderijen met kaartspelers, loterijtrommels, ganzenspelen, je kan het niet bedenken. Ruim 40 tekenaars tonen hun visie op het kansspel”, aldus Armand.
Luc Debucquoy, laureaat van de provinciale beeldhouwwedstrijd AVF 2014, toont ruim 20 werken: lange, mooie, sierlijke silhouetten met lange mantels, een hoofddeksel en een opvallend kleurrijk accent. De grote beelden in keramiek, de kleine in wit porselein. “Mijn inspiratie haal ik uit vervlogen tijden toen men nog een bolhoed droeg”, vertelt Luc. “Ook strohoedjes spreken me aan, zelfs mijters. Vroeger zag je nog een bisschop in een gemeente. Nu nooit meer.”

interpreteerbaar

Zijn kleurrijke accenten zijn niet zomaar gekozen. Zo kijkt een figuur door een mauve kader. “Dat kan een open vizier zijn op de wereld of een beperkte blik door het kader. Het is interpreteerbaar.”
Een ander figuur met mijter draagt verscheidene soorten kruisen. “Zo kan je een klein kruisje in huis of kantoor hebben. Het kan ook wijzen op het spreekwoord ieder huisje heeft zijn kruisje. De kijker oordeelt zelf.”
De tentoonstelling is te zien in VC Mozaïek in de Overleiestraat 15 A van 25 juni tot en met 3 juli telkens van 14 tot 18 uur.

24-6-2016
KW editie Roeselare

Leeskring Tijl Uilenspiegel opgestart - Willemsfonds Hooglede-Gits

Willemsfonds Hooglede-Gits heeft een nieuwe leeskring opgestart, Tijl Uilenspiegel genaamd. Het is de bedoeling om nieuwe Nederlandstalige literatuur te leren kennen. De leeskring kwam een eerste keer samen in de bibliotheek om wat te brainstormen. In september wordt officieel van start gegaan. Op de foto herken je Hans Devriendt, Veerle Pollet, Frederik Sap en Frans Vandepitte.

17-6-2016
KW weekbode Torhout

Kindertheater in cc - huisvandeMens Brugge
Op zaterdag 18 juni om 14 uur in het cultuurcentrum de Brouckere organiseert Huis van de Mens de theatervoorstelling ‘Kwijt’ voor kinderen uit het eerste, tweede en derde leerjaar van het basisonderwijs. Het stuk duurt ongeveer vijftig minuten en gaat over gemis en afscheid nemen. De jongens en meisjes krijgen de boodschap mee dat verdrietig zijn helaas ook tot het leven behoort. De toegang is gratis. Er wordt wél gevraagd om vooraf in te schrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 050 33 59 75.

17-6-2016
KW editie Roeselare

“Als vrienden cultuur beleven” - 150 jaar Willemsfonds Roeselare

Het Willemsfonds Roeselare viert zijn 150-jarig bestaan en is daarmee een van de oudste afdelingen van het land. Dit wordt in de verf gezet met een academische zitting in aanwezigheid van cultuurminister Sven Gatz, nu zaterdag in het stadhuis. Historicus John Goddeeris zal er ook zij werk toelichten over het ontstaan van het Willemsfonds bij ons.

Het Willemsfonds, genoemd naar Jan Frans Willems (1793 1846) is een vrijzinnige culturele organisatie, die in 1851 in Gent werd opgericht ter verdediging van de Nederlandse taal. Dit deed het door het Vlaamse volkslied aan te moedigen, taalkundige wedstrijden te organiseren en betaalbare Nederlandstalige boeken uit te geven. Ook richtte het bibliotheken op.

Later volgden ook in de andere zuilen zo’n fondsen: het katholieke Davidsfonds en het socialistische Vermeylenfonds zijn de bekendste.

Tien jaar nodig om écht te starten

Al snel ontstond de ambitie om ook buiten Gent afdelingen op te richten. Uit de studie van John Goddeeris leren we dat er in 1866 in Roeselare al beweging was op dat vlak. Emiel Declercq, secretaris van het Willemsfonds in 1866, vroeg aan bevriend Roeselaars vrederechter Henri Dirckx om toegevoegd bestuurslid te worden in het Willemsfonds en om het Willemsfonds in Roeselare neer te poten. In de lente van 1866 loopt Dirckx de huizen van zijn vrienden af maar vindt nauwelijks leden. Maar tegen 1868 zijn dat er toch al enkele, zoals directeur Hendrik Horrie van de tekenacademie, vlaskoopman Pieter Vandevoorde, fabrieksbestuurder Hendrik Mestdagh, notaris Karel De Bie, nijveraar Louis Tant, arrondissementscommisssaris Constant Vanden Berghe, de spinnersbaas Charles Van Outryve en anderen. Er waren ook een tiental leden uit het Tieltse. Eigenlijk was het klimaat vrij gunstig, want sinds 1847 was in Roeselare de liberale partij opgericht en van 1860 tot 1869 zit hier zowaar een vrijzinnige burgemeester op de troon, in de persoon van Constantijn Dubois. Al was de politiek die uit het stadhuis kwam rooms-katholiek pur sang. In dat ‘embryonale’ Willemsfonds werden ook enkele klerikalen ingelijfd, en dat belemmerde toch een duidelijke werking.

Het toenmalig klimaat en het feit dat niet alle leden van de liberale partij waren maar dat ze ook enige klerikalen hadden ingelijfd belemmert een duidelijke werking. Maar uiteindelijk kan op 30 april 1876 het Roeselaarse Willemsfonds van start gaan, na een druk bijgewoonde voordracht van Julius Sabbe in Café de Commerce in de Zuidstraat. De ledenwerving die hieruit voortvloeit is een paar succes, en in geen tijd zit men aan vijftig. Allemaal mannen overigens.

“Ook vriendengroep”

Zoals elke vereniging, heeft het Roeselaarse Willemsfonds in al die jaren betere en slechtere tijden beleefd. “Maar op vandaag zijn we nog altijd een vaste waarde in het rijke culturele palet in Roeselare”, schetst secretaris Guy Broodhuys. “Het volkslied aanmoedigen en de Nederlandse taal cultiveren heeft ondertussen wel plaatsgemaakt in samen aan cultuurbeleving doen in de meest brede zin van het woord: optredens bijwonen, musea bezoeken, lezingen, reizen, culturele uitstappen, koken... We hebben zo’n acht activiteiten per jaar, en we sluiten soms ook aan bij initiatieven op West-Vlaams niveau. Maar we vormen vooral ook een echte vriendengroep: niet zelden eindigt een van onze activiteiten in een gezellig groepsetentje.”

“Maar net als zoveel verenigingen, moeten ook wij vaststellen dat ons ledenbestand geleidelijk aan ouder wordt, en dat het niet makkelijk is om jongeren in de werking te betrekken. Niet dat zij niet in cultuur geïnteresseerd zijn, verre daarvan. Maar zij hebben toch een andere manier om die te beleven, en zijn er niet snel voor te vinden om zich nog de klassieke lidkaart aan te schaffen. Nationaal wordt er gedacht of een iets hippere naam, en ook wij hier zijn nu zoek naar alternatieve manier om hen voor onze activiteiten te boeien, al hebben we die lidgelden natuurlijk ook wel nodig om de boel draaiende te houden. Gelukkig kunnen we ook rekenen op ondersteuning van het Willemsfonds nationaal en van de stad Roeselare.”

Ruimdenkend

“Je hoeft overigens ook niet per se vrijzinnig te zijn om je bij ons thuis te voelen”, zegt Guy Broodhuys. “Als echter liberalen zijn wij heel ruimdenkend, we werken trouwens ook af en toe samen met het Davidsfonds. Samen organiseren we bijvoorbeeld filosofische lezingen, waar, zelfs in deze tijden, toch gemiddeld zo’n vijftig à zestig man op afkomt. Een topper voor het najaar wordt de culturele wandeling ‘150 jaar Willemsfonds in Roeselare’, op vrijdag 16 september. Ook de deelname aan het festival ‘Het Betere Boek’, op 8 oktober in Gent, is een vaste waarde in onze programmatie. Maar nu zien we uiteraard vooral uit naar de feestzitting van komende zaterdag. We zijn bijzonder verheugd minister Sven Gatz in ons midden te hebben. Vier jaar geleden was hij al eens bij ons te gast. Maar toen was hij nog geen minister, het was als notoir bierkenner dat hij ons meenam in zijn wereld.”
Er zal dus zeker stevig geklonken worden op 150 jaar Willemsfonds, op nog veel mooie en vruchtbare jaren!

17-6-2016
KW Zeewacht

Oldtimers pronkstuk tijdens jazzmatinee De Geuzetorre

In Vrijzinnig Laïciserend Centrum De Geuzetorre vond op zondag 5 juni de viermaandelijkse jazzmatinee plaats. De jazzklanken van Broadway jazz gang onder leiding van Eddie Lagae klonken velen bekend in de oren. Opvallend was de vele oldtimers op de parking van De Geuzetorre. De oude knarren sluiten perfect aan bij de sfeer van de jazzmuziek. De oldtimers waren minstens 25 jaar oud. Liefhebbers van een Jaguar, Mustang, of een Cadillac keken hun ogen uit. Er was zelf een oldtimer uit de jaren twintig. Het was Johan Lerouge uit Mariakerke (uiterst rechts op de foto) die de oldtimers uit alle hoeken van Vlaanderen naar Oostende bracht. Centraal op de foto burgemeester Johan Vande Lanotte. Tweede van rechts is Edgard Brunet namens De Geuzetorre. Verder enkele eigenaars van oldtimers, uitgedost in de passende klederdracht.

17-6-2016
KW Zeewacht

Barbecue bij De Bezatse

Een vaste waarde op het jaarprogramma van vrijzinnig centrum De Bezatse is de barbecue op 2 juli om 19.30 uur. Er is een assortiment van verschillende stukken vlees, een gevarieerd aanbod aan verse groenten en gebakken aardappelen, pasta en rijst. Een aperitief met hapjes en een koffie achteraf worden door het bestuur aangeboden. De plaatsen zijn beperkt. Inschrijven kan tot 26 juni door te bellen naar 0497 26 32 69 en daarna het bedrag over te maken op BE46 0003 2603 0336 met vermelding van ‘BBQ’ en het aantal personen. Volwassenen betalen 22 euro, kinderen 12 euro.

10-6-2016
KW Weekbode Torhout

Kindertheater in cc- huisvandeMens Brugge

Op zaterdag 18 juni om 14 uur in het cultuurcentrum de Brouckere organiseert Huis van de Mens de theatervoorstelling ‘Kwijt’ voor kinderen uit het eerste, tweede en derde leerjaar van het basisonderwijs. Het stuk duurt ongeveer vijftig minuten en gaat over gemis en afscheid nemen. De jongens en meisjes krijgen de boodschap mee dat verdrietig zijn helaas ook tot het leven behoort. De toegang is gratis. Er wordt wel gevraagd om vooraf in te schrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 050 33 59 75. Uiteraard is iedereen hartelijk welkom.

11-6-2016
Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen

Waregem Geefplein in Kwaestraatje - VC Poincaré Waregem

Curieus Waregem organiseert morgen zondag van 14 tot 17 uur opnieuw een Repair Café en een Geefplein. Dat vindt plaats aan het vrijzinnig centrum Poincaré in de Stormestraat en in het verkeersvrije Kwaestraatje. In het Repair Café is iedereen welkom die defecte spullen, pc's, fietsen of huishoudelektro heeft. Samen met een team vrijwilligers wordt dan geprobeerd om deze te herstellen. Op het Geefplein kan je goederen gratis achterlaten en zelf ook gratis meenemen. De goederen kunnen in de voormiddag tussen 10 en 12 uur binnengebracht worden in Poincaré.

10-6-2016
KW Kortrijks Handelsblad/Gaver

Infobeurs over zorg rond levenseinde - huisvandeMens Kortrijk & HVV/OVM Avelgem

Op dinsdag 21 juni is er van 17 tot 21 uur een informatiebeurs met het programma ‘Zorg rond het levenseinde’ georganiseerd door het Huis van de Mens Kortrijk in samenwerking met HVV/OVM Avelgem. Tussen 17 en 19 uur worden twee voordrachten gegeven. Mieke Werbrouck, consulent van Huis van de Mens, geeft uitleg over wilsverklaringen en wetgeving. Dokter Frank Declercq, LEIF West-Vlaanderen, heeft het over het levenseinde en verhalen uit de praktijk. Van 19 tot 21 uur zullen deskundigen specifieke vragen beantwoorden rond wilsverklaring euthanasie en negatieve wilsverklaring, orgaandonatie en ons lichaam schenken aan de wetenschap, palliatieve zorgen, teraardebestelling en registratie van wilsverklaringen en erfenisrecht. De toegang is gratis, inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 056 25 27 51.

03-6-2016
KW Brugs Handelsblad

Jongeren vieren Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd in Brugge

Voor heel wat kinderen uit de regio Brugge die Niet-Confessionele Zedenleer volgen op school was zondag 22 mei een bijzondere dag want dan vierden zij hun Lentefeest en hun Feest Vrijzinnige Jeugd in het bijzijn van ouders en familie in het Concertgebouw. Het Lentefeest is er voor de 6-jarigen en het Feest Vrijzinnige Jeugd voor de 12-jarigen. De feesten zijn opgebouwd vanuit vrijzinnig humanistische waarden en er wordt meestal vertrokken vanuit een hoofdthema, dat elk jaar anders is. Het is telkens een bijzondere belevenis voor de kinderen. In Brugge worden de feesten georganiseerd door de Oudervereniging voor Moraal (HVV/OVM, Humanistisch Vrijzinnige Vereniging) i.s.m. leerkrachten zedenleer (NCZ). Dit jaar namen 116 kinderen uit het 1e leerjaar deel aan het gemeenschappelijk feest in Brugge en 90 kinderen uit het 6e leerjaar. Het thema van het Lentefeest was ‘Het opvrolijk vogeltje’, het thema van het Feest Vrijzinnige Jeugd was ‘Reis door de tijd’.

03-6-2016
KW Zeewacht

Oldtimers stelen de show tijdens jazzmatinee in VLC De Geuzetorre Oostende

Een vijftiental oldtimers op de parking van het Vrijzinnig Laïciserend Centrum in de Kazernelaan geven extra pigment aan het viermaandelijkse jazzmatinee in De Geuzetorre.
De jazzmuziek weerklinkt in De Geuzetorre op zondag 5 juni vanaf 11 uur. De oude knarren komen naar Oostende onder impuls van Johan Lerouge uit de Nieuwpoortsesteenweg in Mariakerke. “Ik woon al enige tijd de jazzmatinees in De Geuzetorre bij, want jazz is een van mijn favoriete muziekstijlen”, zegt de initiatiefnemer.

“Komt daarbij dat mijn hart al jaren klopt voor oldtimers. Vroeger kon ik uren sleutelen aan auto’s, zodat ze nadien weer de weg op konden. Nu is het sleutelen verleden tijd, maar de liefde voor de oldtimers is gebleven. In dat verband bracht ik al eerder al enkele oude kleppers naar de ontmoetingscentra Ter Yde en De Blomme. In beide dienstencentra hield ik al een expo met oude filmaffiches.”

Jaren twintig

“Ook nu weer vormen de oldtimers een mooi decors voor de jazzmuziek gebracht in De Geuzetorre. Daar is ook het bestuur van het Vrijzinnig Laïciserend Centrum van overtuigd. Ik wist enkele bevriende liefhebbers te overtuigen om met hun pronkstuk naar de Stad aan Zee te rijden. Alle wagens zijn minstens 25 jaar oud. Liefhebbers van een Jaguar, Mustang, of een Cadillac zullen zeker hun gading vinden. Er is zelf een oldtimer uit de jaren twintig aangekondigd. Ook de muziek zelf is zeker de moeite. Jazzklanken van Broadway jazz gang onder leiding van Eddie Lagae klinken velen bekend in de oren. De toegang tot de jazzmatinee is gratis”, aldus nog Johan Lerouge.

03-6-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Plantjesverkoop Kom op tegen Kanker

Het Vrijzinnig Centrum Mozaïek is nog op zoek naar plantjesverkopers voor het plantjesweekend dat dit jaar op 16,17 en 18 september plaatsvindt.
Vorig jaar werden er, dankzij de inzet van vele vrijwilligers, 9.183 azalea’s verkocht. Op woensdag 8 juni is er voor alle (kandidaat)-vrijwilligers een info- en contactmoment om 19 uur in het Vrijzinnig Centrum Mozaïek in de Overleiestraat 15a. Wie wil meehelpen, maar er volgende week woensdag niet bij kan zijn, kan zich telefonisch aanmelden via 056 37 16 15 bij de stafmedewerkers van het secretariaat van VC Mozaïek of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

29-5-2016
De Zondag/Westkust Middenkust

Lezing van het vrijzinnig huis

‘Anders denken, de weg naar de vrijheid’. Dat is het thema van de voordracht die Marie-France Coucke om 11u geeft in het Koksijdse, vrijzinnige huis in de Galloperstraat 48. Gratis. Marie-France is kinesitherapeute. In haar werk zoekt ze naar het antwoord op de vraag ‘Wat doe ik waardoor mijn lichaam zo reageert?’
Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

27-5-2016
KW Zeewacht

Laureaten poëziewedstrijd Karel Jonckheere in de schijnwerpers

Het Willemsfonds, afdeling Oostende, gaf kinderen en jongeren opnieuw de kans deel te nemen aan de tweejaarlijkse poëziewedstrijd
Karel Jonckheere. Deze literaire activiteiten kende als thema Vluchten en lokte deelnemers uit Vlaanderen en Brussel. Lucia Jonckheere uit leefschool De Vlieger was de beste in de categorie tot 12 jaar. Manon Lusyne van KA Pegasus presteerde uitmuntend in de eerste graad van het secundair onderwijs. Nina Schepens van KA Veurne won de wedstrijd in de groep van 14 tot 16 jaar. In de oudste leeftijdscategorie ging de eerste plaats naar Ellen Dudal, leerlinge uit KA Pegasus. De prijsuitreiking vond plaats in de bibliotheek Kris Lambert. Alles samen waren er 229 inzendingen. Alle laureaten kregen een boekenpakket.

27-5-2016
KW De Leie

Leaky Roof trakteert publiek op eigenzinnige blues in De Bezatse Menen

Leaky Roof is een bluesband uit Menen met Menenaar en drummer Dirk Laruweere (52), zanger en gitarist Alexander Heytens (40) uit Dadizele en bassist Pieter De Poortere (30) uit Roeselare. “We repeteren bij mij thuis op de zolder. Toen we op een dag merkten dat mijn dakzolder lekte, kregen we een leuke inval voor een groepsnaam en zo ontstond Leaky Roof”, lacht Dirk. De groep speelt vandaag, 27 mei, in De Bezatse.
Het pittige trio brengt eigen bluesrocksongs in de stijl van de oude meesters gekruid met invloeden uit de stal van Dr Feelgood, George Thorogood, Rory Gallagher en anderen.
...
Leaky Roof is dus goed op weg om een vaste waarde te worden in bluesland. Vandaag, vrijdag 27 mei, kan je het bluestrio live aan het werk zien in vrijzinnig centrum De Bezatse in de Vaubanstraat 8 in Menen. De Bezatse is een ontmoetingsplaats voor vrijzinnigen in Menen en omstreken. Er worden heel wat activiteiten georganiseerd en deze keer worden bluesliefhebbers er getrakteerd op een gratis concert van Leaky Roof. Het optreden start om 20 uur.

27-5-2016
KW Gaver

Deze kinderen vierden hun lentefeest in cultuurcentrum De Schakel Waregem

In cultuurcentrum De Schakel vierden 121 kinderen hun lentefeest. In de eerste groep herkennen we: Olivia Alongi, Lobke Ameye, Kayleigh Baetens, Shany Beernaert, Oscar Benoit, Jayden Callens, Luna Callewaert, Thibo Claerhout, Lenie Coucke, Lucas Danckaert, Kobe De Craemer, Ina De Lavie, Aryana De Vries, Roel De Bode, Dean Demey, Heleen Demeyere, Lieven Demeyere, Stan Demeyere, Baptiste D’Haene, Anna D’Hont, Lars Eelen, Lonne Fierens, Kitana Fretin, Andres Galle, Han Gevaert, Ariana Godarzi, Lize Hennin, Louise Holvoet, Otto Hooghe, Isaja Kubatan, Cédric Lagrange, Liesbeth Lamaire, Quinten Lamon, Tim Lamon, Rover Lemaire, Annebel Maes, Bente Naessens, Ilian Pijlijser, Kobe Ryckoort, Marie-Lune Sablain, Ilyes Sliti, Justine Spaerkeer, Tuur Tack, Lars Timmerman, Dries T’Sjobbel, Enver Van Cauwenberghe, Elise Van Cranenbrouck, Arnaud Van Daele, Sem Van Der Beken, Anna Van Eeckhoutte, Lentel Van Haute, Renée Vandecasteele, Lou Vandenbogaerde, Fee Vandenbussche, Troy Vandeputte, Amber Vanheerweghe, Noor Vereecke, Charlotte Verhelst, Emile Vervaeke, Arno Vleeschouwer en Merel Vooght-Decroos.
Aan de tweede viering namen volgende kinderen deel: Woody Adams, Jonas Baert, Brandon Balabani, Donia Ben Ammar, Mats Bidani, Eva Bintein, Lars Bracke, Leonie Bracke, Mathijs Busschaert, Marilou Caudron, Lili Cherlet, Norah De Couvreur, Xander De Waele, Yarno Decock, Rube Decuypere, Emmely Dekens, Luan Deleye, Mateo Depoorter, Thibeau Deprez, Elise Derock, Landra Desal, Eva Desseaux, Noa Fournier, Hailey Gantois, Axl Godefroidt, Robbe Goeminne, Senne Hobo, Elena Kerremans, Maysa Khetta, Vincent Lefevere, Wolf Lefevre, Noah Lemaitre, Femke Lintacker, Lalena Lintacker, Emma Macharis, Iljo Mathijs, Migue Matton, Jesse Neyens, Joachim Oliveira, Arthur Onderbeke, Nikki Plovie, Rayan Rabaa, Elyne Rambur, Alexander Roobrouck, Arthur Schaillee, Aren Schepens, Aagje Taelman, Arne Troch, Amber Van Boesschoten, Britt Van Boven, Jules Van Laethem, Fiona Van Oberbeke, Juline Vandecasteele, Eothain Vandenbroecke, Wolf Vandenheede, Elise Vanmackelbergh, Febe Vereecke, Bjadne Vergote, Julien Vervaeke en Xandro Ysebaert.

20-5-2016
Het Nieuwsblad/Regionaal: Oostende-Westhoek

Succesvolle poëziewedstrijd van Willemsfonds

In de bibliotheek werden de prijzen uitgereikt van de tweejaarlijkse gedichtenwedstrijd “Karel Jonckheere” van het Willemsfonds. Er waren 229 deelnemers die een gedicht instuurden rond het thema “Vluchten”. Er waren vier laureaten en talrijke prijswinnaars van scholen uit de hele provincie.

20-5-2016
KW
De Leie

Blues in De Bezatse

Op 27 mei kun je vanaf 19.30 uur terecht in het vrijzinnig centrum voor de Bezatse Blues. Je kan er streekbieren degusteren en intussen genieten van het live optreden van Leaky Roof. De band brouwt bluesrock met seventies aroma's van Dr.Feelgood, Studebaker John en George Thorogood. Geen platgespeelde bluescovers, wel zelf geschreven blues voor een breed publiek. De toegang is gratis. De Bezatse bevindt zich in de Vaubanstraat 8B in Menen.

20-5-2016
KW
De Leie

43 kinderen vieren lentefeest in cc De Steiger Menen

In cc De Steiger verzamelden zaterdag 43 kinderen om er hun lentefeest te vieren. De 43 gelukkigen waren Aïssa Agoidir, Kobe Ankersmit, Gabriella Axters, Cloë Bailleul, Nia Bonte, Shady Boudewyn, Shane Boudewyn, Mona Callens, Nikki Callens, Vanithy Catteeuw, Mathis Clarysse, Flora Coppens, Yoshi Debuyck, Naithen De Clercq, Drazik Declercq, Vic De Groote, Ian De jager, Oona Delbeke, Basile Denhez, Shanaya Depoortere, Lola Deseigne, Timo d’Haene, Sieben Doens, Victor Duquesne, Shade Guemiche, Michelle Jonckheere, Jaydan Joye, Thubault Kouar, Jochen Libert, Jonathan Lippinois, Diewke Mareel, Lobke Mares, Femme Noffels, Sien Nuytten, Nore Roose, Laurissa Soetaert, Sam Vandekerkhove, Tomas Vandendriessche, Kenji Vansimaeys, Déan Vens, Maane Verschaeve en Ewout Verstraete. Zij worden omringd door hun leerkrachten zedenleer.

20-5-2016
KW
De Zeewacht

57ste Lentefeest van de Vrijzinnige Jeugd in Kursaal Oostende

Onder het thema ‘Kijk met je Hart’ hebben zondagmorgen 15 mei 185 kinderen uit de regio groot-Oostende, hun lentefeest gevierd in de Kursaal. Een bomvolle zaal was getuige van het wervelend bezinningsgedeelte met zang en dans. Net als De Kleine Prins van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, gingen de feestelingen op zoek naar de echte mensen, die vrij denken en kijken met hun hart. Na de pauze werden alle feestelingen op het podium geroepen en uit handen van de mensen van het Lentefeestcomité mochten ze hun diploma en een geschenk in ontvangst nemen. De leerkrachten moraal van de deelnemende scholen werden in de bloemen gezet: GO! Basisschool Stene, GBS De Pagaaier, GBS ’t Slijpertje, GO! BS De Puzzel Zandvoorde, GO! Freinetschool De Zonnebloem Oostende, GO! Hendrik Conscience Oostende, GO! BS De Puzzel Meiboom, GO! Basisschool Kroonlaan Oostende, GO! Leefschool De Vlieger Oostende, GS De Bonte Pier, GS De Zandloper, GB De Duinpieper, GO! BS Arnoldus Oudenburg, GO! BS De Morootjes Oostende, GO! BS De Klimop Gistel, GO! BS Vogelzang Oostende, GO! BS De Groeiboom Oostende, MPIGO De Vloedlijn Oostende, MPIGO De Zandkorrel Eernegem, GO! BS De Lettertuin, GO! BS Wijzer Diksmuide, GBS Diksmuide. Na het sluiten van de vriendschapsketen werd het even stil voor Imagine van John Lennon. Daarna mochten de feestelingen hun ouders en familieleden vervoegen in de zaal. Voor iedereen volgde nog een feest om nooit te vergeten.

20-5-2016
KW
Kortrijks Handelsblad en Gaver

Lentefeest in Spikkerelle Avelgem

18 kinderen mochten op zondag 15 mei hun lentefeest vieren in Avelgem. Dat gebeurde in bijzijn van familie en vrienden. Op de foto zien we: Amber Lampole, Amel Hamda, Anouk Verhaeghe, Floor De Smeyter, Gilles Vromant, Noor Vermeire, Jasper Lampole, Kengy Buyck, Lucas Nottebaert, Lune De Jaegher, Marie-lou Vynckier, Miel Janssens, Milan Vandevelde, Mohamad Vitayev, Natan Delft, Sam De Leeuw, Seppe Libiez en Zarah Beunens.

20-5-2016
KW
De Weekbode Izegem

Jongeren vieren hun lentefeest - De Spil Roeselare

In De Spil in Roeselare mochten ook een pak jongeren uit Izegem en Ingelmunster hun lentefeest vieren. Op de foto zie je Izegemnaren Louis Dewaegenaere, Victor Dewaegenaere, Sara Fernando, Kobe Kerkhof, Elijah Mandeville, Elena Meurisse, Anastasia Apastarov, Esmee Cuvelier, Matisse Debondt, Margaux Dewaegenaere, Kobe Grymonprez, Jarne Lauwereins, Pepijn Meurisse, Jonas Oplinus, Katrijn Oplinus, Vic Stragier, Elisha Tubaert, Zoë Vandenabeele, Nelle Vandenheede, Jitske Vanhauwaert, Rashmida Vanmeenen en Noah Versluys. Ook Pauline Pilet, Jara Tillie, Eowyn Horré en Tchi Tchi Xantimme Mattheeuws uit Ingelmunster waren van de partij.

20-5-2016
KW Brugsch Handelsblad

Op hun paasbest voor Lentefeest en Feest van de Vrijzinnige Jeugd - Blankenberge

Het Lentefeest is een vrijzinnig ritueel dat de overgang van kleutertijd naar lagereschooltijd viert. De feestvarkens waren dit jaar Camille Jacobs, Fleur Cornelis, Jinte Lagae, Charlie Degreef, Nell Veys, Connor Condé, Amy De Jonghe, Mila Sandelé, Stan Tijssens, Keiji Fockenier, Grace Muyshondt, Leon Beckers Santos, Mikaël Sézille, Zita Dehenauw, Lora Lagast, Amber Gurdebeke, Shannon Louncke, Jamie Devuyst, Julie Maene, Flynn Vernieuwe, Tanor M’bengue, Lewis Plovy, Ilona Letellier, Robbe Dorné, Alizée Pinoy, Laura Desmidt, Wout Descheemaeker, Milo Vermoortele, Jarvis De Vlieghere, Norick De Crits, Amy Gallant en Maxim Fockenier. Voor de leerlingen van het zesde leerjaar is er het Feest van de Vrijzinnige Jeugd, een ritueel om de overgang van kindertijd naar volwassenheid te vieren. Die leerlingen waren Orayan Reubens, Kato Bruyneels, Robin Hereygers, Ella Levecke, Caitlin Chapman, Jochen Van Neck, Sofie Stockman, Milan Waleffe, Jade Daelman, Arno Draycott, Lleyton Plovy, Teal’c Rotsaert, Julie Devuyst, Dario Degrande, Jos Deman, Noa Maertens, Rubben Vanden Bossche, Silke Gordon, Jared Schoutteet, Aurélie Wautraerts, Jelle Van Neck, Luna Vercruysse, Tyaz Verlinde, Jayden Vermeire, Estee De Boeck, Kimberly Cleymans, Jade Vandermarliere en Ruben De Leu.

13-5-2016
KW editie Roeselare

Dirk Frimout te gast bij Willemsfonds Staden

De plaatselijke Willemsfondsafdeling wist Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte, te strikken voor een gespreksavond. De uit Poperinge afkomstige Dirk Frimout was in 1992 de eerste Belg in de ruimte als astronaut bij een Space Shuttlemissie. Op donderdag 19 mei is hij om 19.30 uur te gast in het SWOK.
“Het wordt overigens niet zomaar een gespreksavond”, legt Willemsfondswoordvoerder Franky Bedert uit. “Dirk Frimout wil er een interactieve gespreksavond van maken. Concreet betekent dit dat hij het publiek actief wil betrekken bij de gespreksavond. Hij heeft om die reden gevraagd om niet de grote massa tot de avond toe te laten. Zo’n 150 geïnteresseerden krijgen de kans om deel te nemen. Wat het onderwerp van de avond zal zijn, is momenteel nog niet duidelijk.”

“Dirk Frimout doet niet zo heel veel lezingen of gespreksavonden”, gaat Franky verder. “Ze zijn zelfs uitzonderlijk. We wisten de eerste Belg in de ruimte eigenlijk te strikken via burgemeester Francesco Vanderjeugd die ook bestuurslid is van Willemsfonds Staden. Onze burgervader en Dirk Frimout geraakten aan de praat toen ze samen in de trein van Gent naar Brussel zaten. Er werden contacten gelegd en uiteindelijk resulteerde dit in de organisatie van de gespreksavond.”

Plaatsen zijn beperkt
De gespreksavond van Willemsfonds Staden met Dirk Frimout vindt op donderdag 19 mei om 19.30 uur plaats in gemeenschapscentrum Het SWOK in de Ooststraat 4a. Kaarten kosten 12 euro aan de deur en 10 euro in voorverkoop en voor Willemsfondsleden.
Kaarten zijn in voorverkoop te krijgen bij de bestuursleden van Willemsfonds Staden en bij drukkerij Coppenolle.
Meer info bij Franky Bedert, 051 70 58 99. Wie de avond wil meemaken, dient snel te reageren. Het aantal plaatsen is immers beperkt.

13-5-2016
KW editie Roeselare

Zonnig lentefeest in De Spil Roeselare

Afgelopen weekend was het een feestelijke dag voor de vrijzinnige jeugd van Roeselare. Tachtig kinderen zakten samen met hun familie af naar cultureel centrum De Spil. Daar werd onder een stralende zon feestelijk gevierd. De zesjarigen vierden hun Lentefeest. De twaalfjarigen vierden er het Feest van de Vrijzinnige Jeugd. Tessa Bekaert, Amy Broucke, Elliot Cardon, Davino Claeys, Quinten Claeys, Quinten Coudeville, Freya Cuvelier, Fleur Cuvelier, Sara Daenekint, Lucca De Bevere, Michelle Denolf, Yana Devolder, Zayden Devriendt, Rube Dewilde, Yara Eeckeloo, Aure Hallal, Tiann Huybens, Siebe Kindt, Rodrige Laleman, Luna Lams, Angie Marechal, Ileana Mortaignie, Chase Ninclaus, Flore Pillaert, Marthe Rosseel, Gento-Sky Segier, Yorunn Suzanne, Kenji Vanbecelaere,
Lana Vandaele, Aaron Vandenberghe, Caitlin Vandenbussche, Jonas Vandenbussche, Artus Van den Langhenberh, Jule Vandromme, Sietske Vangeluwe, Elias Vangheluwe, Fara Vanhauteghem, Mona Vanhaverbeke, Flore Van Linthoudt, Aline Vanoverberghe, Owen Vermoortele, Kobe Watthy, Eon Willemyns, Sari Winne, Roel Allemeersch, Timmy Beugnies, Elena Jaime Chacon, Florine Collette, Imani Craeye, Ixsander Daems, Alicha De Bevere, Stef Decoster, Cedric De Lille, Bo Deramoudt, Kelsey Desmet, Anna Dyzers, Fleur Jonnaert, Jersey Lambert, Imke Maes, Elias Odent, Faith Oumoktar, Liesl Pollentier, Youness Rhaloul, Ashano Rommelaere, Jasmien Sercu, Seppe Snauwaert, Ward Vandaele, Leonie Van den Berghe, Haeley Van den broeck, Lara Vandenbussche, Jenne Vandromme, Anouk Vanfleteren, Falke Vangeluwe, Arne Vanryckeghem, Olivia Verstraete, Marjolein Vermeersch en Roan Willock zagen er op hun paasbest uit.

13-5-2016
KW De Weekbode Izegem

Leerlingen Bellevueschool houden lentefeest in De Spil Roeselare

Vorige donderdag mochten 22 leerlingen van de Izegemse Bellevueschool hun lentefeest vieren in het CC De Spil in Roeselare. Onder leiding van meester Stijn waren dat voor klas L1a Kobe Kerkhof, Sara Fernando en Elijah Mandeville. Voor klas L1b Louis en Victor Dewaegenaere en Elena Meurisse. Tien leerlingen van L6A waren ook aan het feest: Anastasia Apstarov, Matisse Debondt, Kobe Grymonporez, Pepijn Meurisse, Jonas en Katrijn Oplinus, Elisha Tubaert, Jitske Vanhauwaert, Rashmida Vanmeenen en Noah Versluys. Voor klas L6B Esmee Cuvelier, Margaux Dewaegenaere, Jarne Lauwereins, Vic Stragier, Zoë Vandenabeele en Nelle Vandenheede.

13-5-2016
KW editie Roeselare

Lentefeest voor leerlingen in De Octopus Roeselare

Het Lentefeest was een bijzondere belevenis voor de kinderen van Basisschool De Octopus. Marie Berwaerts, Lotte Berwaerts, Olivia Bostoen, Maud Bruggeman, Floor Degryse, Rome Degryse, Noor Depuydt, Jules Lefevre, Leonoor Schokkelé, Amy Verfaille, Gaëlle Willem, Julie Allemeersch, Ymani Coudron, Manissa Kebabi, Dylan Verfaillie en Klara Kind zagen er op hun paasbest uit.

13-5-2016
KW editie Roeselare

Leerlingen De Vlieger vieren lentefeest

Voor heel wat kinderen uit de regio Roeselare die zedenleer volgen was donderdag 5 mei een bijzondere dag, want dan vierden zij hun Lentefeest in het bijzijn van ouders en familie. Lupe Azou Wana, Jara Debaere, Olivia Degryse, Niaz Mavric, Raphaël Philips, Rosalie Spaens, Wiebe Sterckx, Flor Tuerlinckx, Ella Vandevyvere, Annabel Werbrouck, Odile Cappelle, Merel Cneut, Warris Horré, Niene Lerminez, Lilli Parrein, Josse Vandamme, Mathis Verfaillie, Felix Spaens en Sinda Khalfallah zagen er piekfijn uit.

13-5-2016
KW editie Roeselare

Stedelijke Basisschool 1 viert lentefeest in stijl

De feestelingen werden verwelkomd in zaal OCAR. Het optreden van de feestelingen had als thema: ‘Zo gezegd zo gedaan!’. In de vorm van dans en toneel namen de kinderen hun ouders mee doorheen de cursus Zedenleer. Thema’s zoals dromen, evolutie, liefde, vriendschap, milieu en vrede werden verwerkt in de show. Ylias Ben Brahim, Kamiel De Keersmaeker, Mathys De Keersmaeker, Arthur Devos, Sem Huyghebaert, Aurelie Keirse, Olivia Vandaele, Louis Van Immerseel, Keith Vermandere, Charles Vanneste, Marieke Cuvelier, Emile Gouwy, Rhune Himpe, Louisa Ramon, Zoë Ramon en Lander Vandenberghe straalden op deze bijzondere dag.

13-5-2016
KW De Weekbode Tielt

Lentefeest voor vrijzinnige jeugd in het pop-up-cultuurcentrum Tielt

De vzw Humanistisch-vrijzinnig vereniging regio Tielt, onder voorzitterschap van Marc Dupont, organiseerde het lentefeest voor de vrijzinnige jeugd in het pop-upcultuurcentrum Gildhof. De aanwezige kinderen: Zarah Bertels, Crevo Bonheure, Geike Boone, Sharon De Clercq, Sofie De Vlieghere, Injon Schoonbaert, Anse Van Brabandt en Susannah Verhaeghe.

13-5-2016
KW De Zeewacht

Lentefeest van De Klimop Gistel in De Balluchon Koekelare


Op donderdag 5 mei deden vier leerlingen van basisschool GO De Klimop Gistel hun lentefeest. Het feest vond plaats in de gemeentelijke feestzaal De Balluchon in Koekelare. Op de foto herkennen we Yannis Alexe, Aiden Beyen, Hanne Decombel en Kyano Vandenbussche samen met juf Liesbeth Destickere.

13-5-2016
KW Het Wekelijks Nieuws editie kust

Lentefeest van W’IJzer in De Balluchon Koekelare


Groot feest voor de leerlingen moraal van basisschool GO W’IJzer Diksmuide: op 5 mei deden zij hun lentefeest. Het gebeuren vond plaats in gemeentelijke feestzaal De Balluchon in Koekelare. Op de foto zien we juf Sylvie Osstyn samen met Destiny Billiauw, Indra Deburghgraeve, Marie Dedeurwaerder, Janelle Depelsmaeker, Sigurd Glas, Elian Rousseau, Camille Van Damme, Ieben Verheecke en Daimen Wallijn.

13-5-2016
KW Het Wekelijks Nieuws editie kust

Lentefeest gemeentelijke basisschool Leke in De Balluchon Koekelare


Op donderdag 5 mei vierden vijf leerlingen van de gemeentelijke basisschool Leke-Diksmuide samen met hun familie hun lentefeest. Het hele gebeuren vond plaats in gemeentelijke feestzaal De Balluchon in Koekelare. Op de foto herkennen we Lars Deburghgraeve, Denzel D’Haenen, Joppe Duerloo, Nanou Lampaert en Flo Roels. Ook juf Sylvie Osstyn zien we op de foto.

13-5-2016
KW editie kust

Lentefeest gemeentelijke basisschool Keiem in De Balluchon Koekelare

Tijdens de viering van het lentefeest op 5 mei in de gemeentelijke feestzaal De Balluchon in Koekelare waren ook Lily De Groote en Giselle Duprez van de partij. Zij zijn leerlingen van de gemeentelijke basisschool Keiem-Diksmuide. Op de foto zien we Lily en Giselle samen met hun juf Christine Germonprez.

13-5-2016
KW De Weekbode Torhout

Twaalf kinderen van De Lettertuin vieren Lentefeest in Koekelare


In Koekelare vond op Hemelvaartsdag 5 mei het Lentefeest van twaalf kinderen uit de basisschool GO De Lettertuin plaats. We herkennen op de foto Jasper Borra, Zoé Ceenaeme, Mila Cooleman, Janne Depuydt, Fientje Driesse, Lucas Hamiaux, Hannes Lambert, Illana Maton, Noa NGoy, Milo Vanoverbeke, Noah Vanoverbeke en Liam Windels.

13-5-2016
KW De Zeewacht

Lentefeest van basisschool GO Arnoldus in De Balluchon Koekelare


Op donderdag 5 mei was het voor negen leerlingen van basisschool GO Arnoldus Oudenburg groot feest, ze vierden samen met familie hun lentefeest, in gemeentelijke feestzaal De Balluchon in Koekelare. Samen met juf Liesbeth Destickere stonden Luna Beirens, Kobe Casteleyn, Ginney Coucke, Arthur Decru, Elijah Hostyn, Layelle Ligneel, Maike Provoost, Lisa Verkeyn en Axel Verlaecke graag op de foto.

13-5-2016
KW De Zeewacht + editie kust

27 kinderen vieren hun lentefeest in Middelkerke


Op zondag 8 mei namen 27 kinderen uit Groot-Middelkerke deel aan het lentefeest, in een organisatie van de Vrijzinnige Schakel Middelkerke. Deze ‘Ik word groot’ viering biedt een alternatief voor de traditionele eerste communie. In cc De Branding gaven de kinderen het beste van zichzelf in een optreden voor hun ouders en familie. De feestelingen waren Jorne Van de Winckel, Loore De Pauw, Elise Gheeraert, Nolwen Delcorde, Alice Dierendonck, Enya Debusschere, Julie Reynaert, Rhune Vanmaele, Victor Pylyser, Alessia Pirez, Noë Eligius, Maxim Geryl, Fadime Kafes, Bloeike Nauwelaerts, Alyssiana Peeters, Ines Sidani, Ellie Boedt, Tibe De Beir, Alixe Decat, Nina Delaere, Roxanne Lombrez, Skye Timmermans, Delano Van Den Broucke, Mattiz Vanderostyne, Ylana Van Hoof, Keandro Vanderputte en Nina Van Tassel.

13-5-2016
KW editie De Leie

Sylvie Vandekerckhove Menen, 48 jaar Administratie bij wzc Andante “Lid van Bezatse”


“Pinksteren heeft voor mij geen religieuze betekenis. Al zat ik als kind in een katholieke school en heb ik er goede herinneringen aan, toch was ik blij dat ik als 12-jarige naar het Atheneum kon gaan om er zedenleer te volgen. Ik heb het niet voor godsdiensten, die dienen vooral om de mensen in de pas te doen lopen. Iedereen moet voor zichzelf denken. Ik ben lid van De Bezatse, het vrijzinnig centrum in Menen. Toch ga ik naar de kerk voor huwelijken of begrafenissen. We moeten elkaar respecteren. Het ‘sinksenweekend’ is wel mooi meegenomen om wat uit te blazen”.

13-5-2016
De Streekkrant Waregem

Repair café zoekt extra herstellers


Sinds enige tijd organiseert de vereniging Curieus in vrijzinnig centrum Poincaré, gelegen in het Kwaestraatje, repair cafés. Tijdens zo’n café kan je een defect apparaat, meubel of andere zaken aanbieden om te laten herstellen. Zo worden nog te gebruiken goederen niet meteen naar de vuilbak verwezen. Een vrijwilliger-hersteller bekijkt het en repareert het - indien mogelijk - gratis. Het succes is dermate groot dat Curieus nu op zoek is naar extra vrijwilligers-technici die willen helpen herstellen. Het eerstvolgend repair café vindt zondag 12 juni plaats van 14u tot 17u. Om een woordje uitleg te geven over het herstelwerk en voor wie zich wil aanmelden als vrijwilliger is er woensdag 18 mei om 19u30 uur in het secretariaat van het ABVV in het Kwaestraatje of Stormestraat 137 een infomoment.

6-5-2016
KW Het Wekelijks Nieuws editie Kust

‘Op zondag in gesprek met...’ - Vrijzinnig Huis Koksijde

Op zondag 29 mei organiseert het Vrijzinnig Huis Koksijde in de Galloperstraat 48 om 11 uur een voordracht met als onderwerp ‘Anders denken, de weg naar de vrijheid’. Dit onderwerp past in het kader van de reeks ‘Op zondag in gesprek met...’ en wordt gegeven door Marie-France Coucke, kinesitherapeute, gespecialiseerd in psychosociale begeleiding en Marcos-therapie. De toegang is gratis. Info: Marc Van Muylem, 058 51 90 94 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

6-5-2016
KW Brugs Handelsblad

Op stap met het Vermeylenfonds Blankenberge

Op zaterdag 14 mei neemt het August Vermeylenfonds de kusttram naar Zeebrugge voor een bezoek aan het themapark Seafront, waar u de geheimen van de zee in woord en beeld kunt ontdekken, gevolgd door een boottocht langs kades en dokken, tussen reusachtige containerschepen en langs de Belgische marinebasis. Rond de middag schepen de deelnemers in op het passagierschip Zephira. De lunch is een vis- of vleesschotel. Om aan deze boeiende en leerrijke uitstap deel te nemen, moet u voor vrijdag 6 mei inschrijven. Dat kan via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 0493 66 08 99. Deelnemen kost 25 euro, niet-leden betalen 5 euro meer. Vervoer en lunch zijn in de prijs inbegrepen.

6-5-2016
KW Kortrijks Handelsblad en Gaver

VC De Geus schenkt 1.515 euro aan G-voetbal Stasegem

Traditiegetrouw schenkt Vrijzinnig Centrum De Geus de opbrengst van de jaarlijkse kaarting aan een goed doel. Dit jaar werd gekozen voor het G-voetbal van KOG Stasegem. G-voetbal in een G-competitie staat voor aanGepast voetbal voor spelers met een verstandelijke en/of fysieke beperking. KOG Stasegem engageert zich sinds 2011 om aan deze werking en competitie steun te verlenen via infrastructuur en logistiek. Rik Knockaert, voorzitter van het G-voetbal Stasegem, mocht uit handen van Willy Vandemeulebroucke, voorzitter van De Geus, een cheque ontvangen van 1.515 euro. “Dit is een geschenk uit de hemel. We gaan deze som uiteraard goed besteden. Hartelijk dank”, zegt een gelukkige Rik.

4-5-2016
De Streekkrant/Menen-Wervik-Wevelgem

De allereerste keer - lentefeest in Menen

De nieuwe Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging Menen (HVV) is er meteen in geslaagd om een allereerste lentefeest te organiseren.

“De vraag rijst al enkele jaren, want kinderen uit de regio moesten tot vorig jaar naar Kortrijk trekken voor hun lentefeest. Op zaterdag 14 mei is het onze vuurdoop om 10u in CC De Steiger”, zegt voorzitter Marc Casteleyn die samen met secretaris Jelle Janssens en Christa Desmet, penningmeester Tony Slembrouck en ondervoorzitter Christine Depoortere de vereniging boven de doopvont hield. 43 leerlingen uit de basisscholen Kameleon en Duizendpoot uit Menen, Ter Molen uit Lauwe, Barthel uit Rekkem, De Startbaan en gemeenteschool uit Wevelgem, De Horizon uit Wervik en De Taalkoffer uit Komen nemen deel. “Tijdens de creatieve theatervoorstelling worden de waarden van het leven belicht waarin de mens centraal staat. De viering wordt eigenlijk een apotheose van onze lessen voor de 6- en 12-jarigen. Het is fijn om dat samen te organiseren, want de 12-jarigen voelen zich erg verantwoordelijk voor de jonge kinderen”, zegt Christine Depoortere die samen met vijf andere leerkrachten moraal het inhoudelijke deel in elkaar stak. Het thema ‘De allereerste keer’ spreekt meteen tot de verbeelding. “We willen na het lentefeest blijvende activiteiten organiseren voor onze jongeren”, vult Tony Slembrouck nog aan. De voorstelling is gratis en voor iedereen toegankelijk. Na de voorstelling is er voor iedereen een receptie.

1-5-2016
De Zondag Brugge Oostkust

Yves Desmet praat over persvrijheid - VC De Molensteen Oostkamp

Op dinsdag 3 mei organiseert het Vrijzinnig Centrum De Molensteen vzw in Oostkamp een lezing over persvrijheid, één van de voornaamste peilers van een democratische samenleving. En die persvrijheid is er op vele plaatsen niet of staat onder sterke druk. Zo hadden we de bloedige aanslag op de kantoren van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. De lezing wordt gehouden door Yves Desmet, onder de titel ‘Ik ben Charlie niet...’ Desmet was lange tijd hoofdredacteur van de krant ‘De Morgen’ is onlangs overgestapt naar Humo. Door zijn ervaring en zijn opgemerkte hoofdartikels is hij de aangewezen spreker om over deze materie op een boeiende manier te vertellen. Om 20u in ‘De Valkaart’. Gratis.

30-4-2016
KW online

Boek 'Vluchten hoeft niet meer' voorgesteld in VC Mozaïek Kortrijk

Op vrijdagavond 29 april werd in het Vrijzinnig Centrum Mozaïek in Kortrijk het boek Vluchten hoeft niet meer van auteurs Joost Devriesere en Jessica Dobbelaere voorgesteld. "Toen in augustus vorig jaar de eerste schrijnende beelden op tv verschenen en vanuit het buddieproject van stad Kortrijk om vluchtelingen op te vangen, ontstond het idee voor dit boek." Zie http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/cultuur-en-media/boek-vluchten-hoeft-niet-meer-voorgesteld-in-vc-mozaiek/article-normal-221593.html

28-4-2016
De Streekkrant Tam Tam Knokke

Boekerij van Willemsfonds omgetoverd tot bibcafé

Het voormalige bibliotheekje van het Willemsfonds op het Gemeenteplein is verkocht aan brouwerij De Biermolen die het pand heeft omgebouwd tot een bruin bibcafé waar je van 10 tot 22 uur kunt genieten van verzorgde dranken. Op vrijdagavond 22 april 2016 openden uitbaters Philip Cooreman en Muriel Devooght voor het eerst de deuren. Philip bouwde zijn horeca-ervaring op als ober in Put 19 in de Sparrendreef. Een wand vol boeken refereert naar de bib van vroeger. Buiten is er een zonneterras dat op woensdag en zaterdag uitkijkt op de bloemenmarkt. Zie ook http://www.knokke-heist.be/nieuws/boekerij-van-willemsfonds-omgetoverd-tot-bibcafe

27-4-2016
De Streekkrant Kortrijk

'Vluchten hoeft niet meer' - VC Mozaïek Kortrijk

In het Vrijzinnig Centrum Mozaïek wordt om 19u30 het boek ‘Vluchten hoeft niet meer’ van Jessica Dobbelaere en Joost Devriesere voorgesteld. Er is ook een akoestisch optreden van Id!ots (met Luc Dufourmont, alias Rose Luc uit de serie ‘Bevergem’).

23-4-2016
Het Nieuwsblad Brugge Oostkust

Moslim, atheïst of christen, we doen het allemaal: geboorterituelen in de kijker

In Brugge vinden vandaag zaterdag en nu zondag niet minder dan 64 activiteiten plaats voor Erfgoeddag, maar de focus ligt in de eerste plaats op geboorterituelen. Alle geloofsovertuigingen in de stad openen hun deuren. “Het resultaat is een boeiend en rijk beeld van de diversiteit in onze stad.”

Atheïst, jood, christen of moslim, geboren worden doen we allemaal. En allemaal hebben we daar bepaalde rituelen voor. En precies die rituelen staan op de Erfgoeddag in de kijker in Brugge.

“Onze Diversiteitsdienst ging samen met de Erfgoedcel Brugge en tal van organisaties en instellingen op zoek naar bijzondere geboorterituelen in Brugge”, zegt Dirk de Fauw (CD&V), schepen van Diversiteit. “Het resultaat is een boeiend en rijk beeld van de diversiteit aan geboorterituelen in onze stad. Het wordt een unieke kennismaking met rituelen uit het vrijzinnig humanisme, de anglicaanse, protestantse, orthodoxe en rooms-katholieke kerk, maar ook met het boeddhisme, hindoeïsme en het jodendom. Ook de moskee in Sint-Andries, waarvan veel Bruggelingen het bestaan niet eens kennen, opent de deuren.”

Zo kun je langsgaan bij de vrijzinnigen. “Wij zullen de mensen verwelkomen in ons centrum in de Speelmanskapel”, bevestigt Ilse Rotsaert van de vrijzinnige gemeenschap. “Ook mensen 'zonder geloof' kennen uiteraard waarden en rituelen. In het Vrijzinnig Centrum tonen we geboorte- en adoptieplechtigheden aan de hand van tekst en beeld. Je kan je ook inschrijven voor het bijwonen van een stukje geboorteritueel.”

Iedereen komt aan zijn trekken

Ook Gaby Labeur van de protestantse gemeenschap vindt de focus op de diverse geboorterituelen een uitermate geslaagd initiatief. “Het geeft ons de kans om onze kerk aan het brede publiek voor te stellen en te tonen dat het doopritueel binnen de protestantse levensbeschouwing in de eerste plaats een christelijk feest is in de brede zin van het woord. We vieren wel binnen de kerk - wat wij onze gemeenschap met gemeenteleden noemen - wordt gevierd, niet in het ziekenhuis noch in familiekring. Het protestants doopritueel wordt overigens ook door de rooms-katholieke kerk erkend.”

De geboorterituelen zijn maar een van de vele dingen die je in Brugge kunt doen. Rondleidingen, demonstraties, tentoonstellingen, lezingen, atelierbezoeken en voor de sportieve erfgoedliefhebbers ook fiets- en wandeltochten: iedereen komt aan zijn of haar trekken.

Het centraal informatiepunt voor het ruime aanbod bevindt zich in het Rijksarchief aan de Predikherenrei.

22-4-2016
KW Brugs Handelsblad

Vrijzinnige geboorterituelen - huisvandeMens Brugge

Tijdens Erfgoedweekend kan je een reis rond de wereld maken en kennis maken met de protestantse, orthodoxe, islamitische en vrijzinnige gemeenschap in Brugge. In De Sleutelbrug in de Beenhouwerstraat 1 verneem je meer over vrijzinnige geboorterituelen. Volgens Ilse Rotsaert en Anne Flor, consulenten bij het Huis van de Mens, zijn die rituelen minder gekend dan bijvoorbeeld lentefeest of uitvaart. “De reden is dat vrijzinnigheid pas sinds de jaren ‘60 erkend is als levensbeschouwing. Maar steeds meer ouders kiezen voor een vrijzinnig geboorteritueel als alternatief voor een doop. Ook dat gaat gepaard met rituelen, omdat die een houvast vormen bij belangrijk momenten. Het geeft familie en vrienden de kans om een pasgeboren baby waarden en wensen mee te geven. Met wensballonnen, een puzzel met persoonlijke wensen. een boom vol kraanvogels die symbool staan voor lang leven en geluk. Dat gebeurt thuis, in een zaaltje of zelfs op het strand onder vrienden...

22-4-2016
KW edities Kortrijks Handelsblad en Gaver

Muzikale reis om de wereld - VC De Geus Harelbeke

Op 29 april organiseert Vrijzinnig Centrum De Geus de muzikale avond ‘Reis rond de wereld in 80 minuten’: een droomreis met foto’s en muziek van plaatsen over heel de wereld. Muzikale gastheer is Guido Desimpelaere.

De titel van de muzikale avond maakt een knipoog naar ‘Around the world in 80 days’, de welbekende avonturenfilm uit 1956, gebaseerd op de roman ‘De reis om de wereld in tachtig dagen’ van Jules Vernes. Guido Desimpelaere doet het hen na met muziek, video, film en foto’s uit Cuba, Ierland, Brazilië, Rusland, Italië, Portugal, Argentinië, Frankrijk, Sicilië en Amerika. De reis vangt aan om 20 uur in VC De Geus aan het Leoopold III-plein in Harelbeke en is gratis. Je kan binnen vanaf 19 uur. Inschrijven is aan te raden. Tapas in de pauze kosten 3 euro. Het is een organisatie in samenwerking met het Vermeylenfonds Harelbeke, Linx+, OVM en de cultuurraad.

20-4-2016
De Streekkrant Roeselare

3 x erfgoed - Roeselare - huisvandeMens Roeselare

Op zondag 24 april vindt overal in de regio Erfgoeddag plaats rond het thema rituelen. Een greep uit het aanbod:

STADEN – Via een interactieve wandeling langs de historische Vrijbosroute krijg je inzicht in hoe een dag verloopt voor een heel aantal verschillende mensen zoals de burgemeester, de bewoners van het asielcentrum of de senioren. Graffiti, dans en proevertje prikkelen je zintuigen. Start aan basisschool ’t Klavertje in de Diksmuidestraat 1.

ROESELARE – In het WieMu in de Paterskerk ben je welkom voor een totaalevenement waarin je in de onbekende levensbeschouwelijke rituelen duikt: van de wieg tot het graf, van de familie tot de koers. Bekijk de overzichtstentoonstelling, geniet van het panelgesprek en laat je rondleiden in de geloofshuizen en in het Wielermuseum. Je kunt zelf je eigen route samenstellen.

ROESELARE – In het kenniscentrum ARhus kan je om 11u naar een boeiend panelgesprek. Traditionele rituelen verdwijnen of veranderen van betekenis. Tegelijk komen er nieuwe bij. Wat zijn de betekenissen van deze nieuwe rituelen? Hoe kunnen rituelen op een goede manier worden vormgegeven in een seculiere, interreligieuze context? Hoe kunnen ze mensen met elkaar verbinden? Panelgesprek met pastoor-deken Renaat Desmedt, Hilde Lievens van Huis van de Mens en Adbel Mouniem Rakraki.

Info: www.bieterf.be

15-4-2016
KW editie West

Stil verdriet - huisvandeMens Ieper

Op zaterdag 23 april organiseert het huisvandeMens de voordracht ‘Stil verdriet’ in zaal De Pereboom in de Korte Meersstraat. Marleen Vertommen, ervaringsdeskundige en rouw- en verliesconsulente geeft er een voordracht over rouwen om een overleden baby. De namiddag vindt plaats om 14.30 uur en is gratis. Inschrijven voor 20 april via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 057 23 06 30.

15-4-2016
KW editie Brugs Handelsblad

Yves Desmet over persvrijheid - VC De Molensteen Oostkamp

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Persvrijheid heeft Vrijzinnig Centrum De Molensteen op dinsdag 3 mei journalist Yves Desmet uitgenodigd om het te hebben over persvrijheid.

‘Ik ben Charlie niet...’ heet zijn discours en het wordt om 20 uur gebracht in de bovenzaal van De Valkaart.

“84 % van de wereldbevolking leeft in een land waar de vrijheid van meningsuiting aan banden is gelegd”, weet Johan Keirse, ondervoorzitter van VC De Molensteen, te vertellen. “Wie zich durft uit te spreken riskeert bedreigingen, celstraf, marteling of zelfs de doodstraf. Dat weerhoudt burgers, journalisten en actievoerders wereldwijd niet om hun overtuiging te uiten, hun waarheid te spreken en de feiten boven te laten komen. In

Turkije worden journalisten achter slot en grendel gezet en , tv- en radiozenders zonder pardon genationaliseerd. Maar ook dichter bij huis staat de vrijheid van meningsuiting onder druk.”

“Na de aanslag in Parijs op het kantoor van het satiretijdschrift Charlie Hebdo werd er druk gediscussieerd over de persvrijheid. Onze eigen Belgische cartoonisten bijvoorbeeld waren niet meer overtuigd om nog alles te mogen publiceren. Hoe staat de Belgische pers ten opzichte van de persvrijheid: wat mag, wat kan niet, wanneer worden regels overschreden, is persvrijheid absoluut? Om die vragen te beantwoorden hebben we Yves Desmet uitgenodigd. Hij is lange tijd hoofdredacteur van De Morgen geweest en is onlangs overgestapt naar Humo.”

15-4-2016
KW editie Kust

Infobeurs over levenseinde - huisvandeMens Diksmuide

Het huisvandeMens Diksmuide organiseert een Levenseinde Informatiebeurs op donderdag 21 april met een infomarkt vanaf 16.30 uur en met een voordracht door LEIF-arts Frank Declercq om 20 uur in de Stadshalle in Nieuwpoort. Het levenseinde houdt heel wat mensen bezig en er bestaat veel onduidelijkheid over de mogelijke levenseindebeslissingen. Wettelijk is er de laatste jaren veel veranderd. Mensen kunnen meer en meer zelf bepalen wat ze willen, maar die keuzes zijn niet vanzelfsprekend. De huizenvandeMens informeren en sensibiliseren rond het thema levenseinde. Consulenten maken je wegwijs in de bestaande levenseindedocumenten en in de wetgeving aangaande euthanasie, palliatieve zorg en patiëntenrechten. Je kan bij het huisvandeMens ook hulp vragen bij het invullen van een wilsverklaring. Of een vertrouwelijk gesprek hebben over je twijfels en angsten bij het levenseinde. Het huisvandeMens verleent diensten vanuit vrijzinnig humanistisch perspectief, open voor iedereen.

Vrijzinnig humanisten hechten veel belang aan het zelfbeschikkingsrecht van de mens. Ze streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt. De 5 huizenvandeMens in de provincie werken nauw samen met LEIF (LevensEinde InformatieForum) West-Vlaanderen, vandaar het initiatief om een Levenseinde Informatiebeurs te organiseren. Op de infomarkt vanaf 16.30 uur bekom je informatie over levenseindedocumenten en al wat bij het levenseinde komt kijken: palliatieve zorgen, euthanasie, een afscheidsplechtigheid en omgaan met een verlies. Om 20 uur is er een voordracht met LEIF-arts Frank Declercq, die informatie geeft rond levenseindekeuzes en het in orde brengen van documenten. Hij vertelt vanuit zijn eigen ervaringen als LEIF-arts. Deelnemen is gratis. Voor de voordracht moet je inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 051 55 01 60. De activiteit vindt plaats in de Stadshalle (zaal Berquin), Marktplein 5 in Nieuwpoort.

Meer informatie over de dienstverlening van het huisvandeMens Diksmuide en dit initiatief op 051 55 01 60, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

08-4-2016
KW Kortrijks Handelsbad en Gaver

Poëzie van jeugddichters siert bushokjes - Willemsfonds Zwevegem

De bekroonde gedichten van de wedstrijd ‘Jeugddichter van Zwevegem’, een tweejaarlijkse wedstrijd georganiseerd door het Willemsfonds, zijn vanaf nu zichtbaar voor het grote publiek op twee bushokjes op de gemeente. De symbolische inhuldiging gebeurde aan het oude station van Zwevegem, waar langs de wandelweg ook het poëziëpad start. Daar werd het bekroonde gedicht van jeugddichter Justine Ameye op de binnenkant van het bushokje afgedrukt. Het gedicht van de eerste jeugddichter Marthe Segers kreeg een plaats op het bushokje op Otegem Plaats. Cultuurschepen Johan Rollez noemde dit initiatief een stap om cultuur dichter bij de mensen te brengen. Willemsfondsvoorzitter Yvan Nys dankte de gemeente voor dit initiatief en stelde dat het Willemsfonds naar aanleiding van zijn 40-jarig bestaan in 2017 een dichtbundel zal uitgeven met poëzie van de twee Zwevegemse jeugddichters. Op de foto zien we beide jeugddichters, Marthe Segers en Justine Ameye, in het bushokje aan het oude station in Zwevegem met op de achtergrond leden van het gemeentebestuur en het Willemsfonds.

03-4-2016
De Zondag Brugge Oostkust

Raven Lamoot - tentoonstelling in VC De Sleutelbrug Brugge

Raven Lamoot, een jonge Brugse kunstenaar, is al van jongs af een tekenaar met een grote interesse voor architectuur en infrastructuur van steden. Oude prentkaarten geven hem eveneens inspiratie. Naast zijn donkere tekeningen schildert hij ook graag met felle kleuren. Raven Lamoot stelt tentoon in het Vrijzinnig Centrum Brugge, Beenhouwersstraat 1. Nog tot 11 april, van 10 tot 19u.

01-4-2016
KW editie Zeewacht

Dag van de Zeelieden Oostende - VLC De Geuzetorre

Omwille van de storm ging de bloemenhulde tijdens de dag van de Zeelieden in Oostende op maandag 28 maart niet door aan het Zeeliedenmonument op de Albert I-promenade, maar in de Sint-Petrus en Pauluskerk.

Omwille van de stormwind greep voor het eerst sinds mensenheugenis de bloemenhulde voor de op zee omgekomen vissers en andere zeelui niet aan het Zeeliedenmonument op de Albert I-promenade plaats, maar in de Sint-Petrus en Pauluskerk. Wie op het plein toekwam werd door de politie vriendelijk doorverwezen naar de kerk.
Om 9.30 uur was daar al de plechtige herdenkingsmis gestart in een organisatie van het Comité Vissershulde en de Koninklijke Federatie der Zeelieden. Tezelfdertijd was er een bezinningsmoment in het Vrijzinnig Laïciserend Centrum De Geuzetorre, met aansluitend een bloemenhulde aan het herdenkingsmonument van de op zee gebleven oud-leerlingen van de gewezen visserijschool John Bauwens, nu het Maritiem Instituut Mercator.
Waar anders de twee afzonderlijke herdenkingen een gemeenschappelijke apotheose vinden in de hulde bij het Zeeliedenmonument, zorgde dat stormweer, waar onze vissers zelf niet voor terugdeinzen, nu voor die spijtige scheiding.
De bloemkransen zijn nog tot donderdag 31 maart voor het altaar in de kerk blijven liggen.

01-4-2016
Het Laatste Nieuws Leiestreek

27-03-2016 Focus-WTV

Samen op stap tegen terreur in Kortrijk

500 Kortrijkzanen hebben zaterdagavond in het stadscentrum deelgenomen aan een stille mars. Moslims, katholieken, vrijzinnigen stapten samen tegen terreur en onverdraagzaamheid in de wereld.
...
Solidair
De stille mars werd gesteund door de katholieke en evangelische kerk en de vrijzinnige gemeenschap. Zo liep ook deken Geert Morlion mee in de optocht. "Ik vind het jammer dat we hier vandaag moeten staan, maar het is mijn plicht om solidair te zijn, want het grijpt ons allemaal erg aan", laat Sofie Moerkerke uit Lauwe weten. Zij is brugfiguur in een Kortrijkse basisschool.
Yassin El Attar, woordvoerder van de moskee, is blij met de grote opkomst.

Vredeskrans
"We hebben de mars snel moeten organiseren, maar dankzij de kranten en de sociale media konden we vlug veel mensen bereiken. Het voelt goed dat katholieken en vrijzinnigen samen met de moslims sereen opkomen voor meer verdraagzaamheid."

Zie ook http://www.focus-wtv.be/nieuws/kortrijkse-moslims-houden-stille-wake-tegen-terreur met aan het woord Kenzy Dekimpe, consulent huisvandeMens Kortrijk, voor de vrijzinnigen Kortrijk: "Wij vinden het heel belangrijk om samen te streven naar een open, tolerante en vrije samenleving. Daarom zijn wij ook hier vandaag aanwezig."

01-4-2016
KW editie West

Humanistisch vrijzinnige vereniging schenkt 1.000 euro aan WVA

De humanistisch vrijzinnige vereniging HVV/OVM Ieper-Poperinge organiseerde eind vorig jaar een solidariteitsmaaltijd om de ‘Werkgroep Vrijetijd Anders’ te steunen. De WVA heeft een jeugdhuis voor jongeren met een beperking ingericht. De solidariteitsmaaltijd bracht 1.000 euro op. We herkennen Philip Bolle, Jean-Pierre Callant, Mireille Rycx, Daniel Vannieuwenhuyse, Peter Decroos, Ludovic Ide, Ronald Strubbe, Charlotte Lanssens, Herman Deponthière, Kathleen Bevernage, Jacques Santy, Jacques Calmeyn, Solange Vande Walle, Jan Riem en Daniel Heughebaert.

30-3-2016
De Streekkrant

Humanistische Vrijzinnige Vereniging steunt WVA

In 2014 organiseerde de humanistisch vrijzinnige vereniging HVV/OVM Ieper-Poperinge de vijfde solidariteitsmaaltijd en kon een bedrag van 1.300 euro schenken aan ‘vzw Humanitaire Organisatie Ieper-Roemenië’. Deze keer werd de ‘Werkgroep Vrijetijd Anders’ gesteund. De WVA wil een jeugdhuis voor jongeren met een beperking inrichten in ‘De Spiegel’, het ontmoetingscentrum voor mensen met een beperking, dat 20 jaar geleden werd gesticht. Jongeren met een licht tot matig mentale beperking die in het gewone uitgaansleven hun weg zoeken, worden vaak genegeerd of zelfs uitgebuit. Het jeugdhuis moet hieraan verhelpen. De solidariteitsmaaltijd van 4 december bracht 1.000 euro op. Dit bedrag werd overhandigd aan de WVA.

01-4-2016
KW Brugs Handelsblad

27-03-2016 Focus-WTV

“Met zijn allen verenigd in vrede” - Stille wake Brugge

Zaterdagnamiddag hielden zo’n 400 mensen op de Burg een stille wake voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Hiertoe was opgeroepen door Hart boven Hard Brugge en Vormingplus regio Brugge. Burgemeester Renaat Landuyt en vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen kwamen hun steun betuigen aan de vredelievende boodschap.
...
Niet in Godsnaam

Karl Duc, algemeen coördinator van Vormingplus regio Brugge, was opgetogen dat hij naast burgemeester Renaat Landuyt ook vertegenwoordigers van de katholieken, de vrijzinnigen, de moslims, de orthodoxen zover had gekregen om aan de stille wake deel te nemen.

“We zijn hier samen zonder politieke symbolen, zonder toespraken”, klonk het. “Bruggelingen van allerlei politieke overtuigingen, geloofsovertuigingen of afkomst verenigen zich met een duidelijke boodschap: stop de haat, wij zijn niet bang, wij laten ons niet verdelen.”

Hierbij liet de belaagde moslimgemeenschap die in Brugge zo’n zevenhonderd families omvat, zich van haar beste kant zien. Op een spandoek gaven ze duidelijk te kennen waar het op stond. ‘Niet in onze naam/Niet in Gods naam/We are against Terrorism’. “Want zulke wansmakelijke daden hebben niets met religie te maken”, sprak voorzitter Aziz Karim Rajput van vzw Cultureel Islamitisch Centrum.
...
Platformtekst

In de platformtekst, onderschreven door de initiatiefnemers en door Jan Tilleman (deken van de Stad Brugge), Ria Peene en Aziz Karim Rajput (namens de Brugse moskee), Anne-Flor Vanmeenen (namens de Brugse vrijzinnigen en het Huis van de Mens) en Bernard Peckstadt (namens de orthodoxe parochie van Brugge) werd aan de Belgische overheid gevraagd “goed na te denken over wat onze rol was en moet zijn in de conflictgebieden in de wereld.”

“Ook hier voelen we de gevolgen van ondoordacht en eenzijdig militair optreden in Irak of Libië. Laat ons de wapenhandel met de regio stoppen, hard werken aan diplomatieke oplossingen voor de conflicten in Syrië, Libië en Palestina/Israël en niet treuzelen met het leveren van humanitaire hulp waar die nodig is. Vergis je ook niet van vijand. Blinde terreur treft iedereen. Vastberaden repressie moet samengaan met even vastberaden preventie.”

01-4-2016
KW De Zeewacht

Dag van de Zeelieden

Omwille van de stormwind greep voor het eerst sinds mensenheugenis de bloemenhulde voor de op zee omgekomen vissers en andere zeelui niet aan het Zeeliedenmonument op de Albert I-promenade plaats, maar in de Sint-Petrus en Pauluskerk. Wie op het plein toekwam werd door de politie vriendelijk doorverwezen naar de kerk.
Om 9.30 uur was daar al de plechtige herdenkingsmis gestart in een organisatie van het Comité Vissershulde en de Koninklijke Federatie der Zeelieden. Tezelfdertijd was er een bezinningsmoment in het Vrijzinnig Laïciserend Centrum De Geuzetorre, met aansluitend een bloemenhulde aan het herdenkingsmonument van de op zee gebleven oud-leerlingen van de gewezen visserijschool John Bauwens, nu het Maritiem Instituut Mercator.
Waar anders de twee afzonderlijke herdenkingen een gemeenschappelijke apotheose vinden in de hulde bij het Zeeliedenmonument, zorgde dat stormweer, waar onze vissers zelf niet voor terugdeinzen, nu voor die spijtige scheiding.
De bloemkransen zijn nog tot donderdag 31 maart voor het altaar in de kerk blijven liggen.

25-3-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Lentefeest om de overgang van kleuter naar lager te vieren in Kortrijk

Op zaterdag 19 maart vond in de Kortrijkse stadsschouwburg het lentefeest plaats. Dat is een vrijzinnig ritueel om de overgang van de kleuter naar de lagere school te vieren. De feestvierders waren Margaux Antoin, Jari Berteyn, Tille Callewaert, Amélie Clicque, Roya Coene, Ayala Colasse, Sverre De Backere, Chason De Doncker, Emma De Marez, Willemien De Praetere, Chloë Declercq, Manon Decock, Felix Deleu, Gunnarr Demaeght, Mauro Dene, Arthur Depauw, Yana Dereyne, Lenn Devolder, Mathis D’Haene, Mila Dubois, Zineb Dupont, Sybren Dutoit, Margot Geldof, Quinten Germonprez, Iann Goesaert, Stan Goethals, Tom Herman, Tymen Hernaert, Evi Hooberghs, Jenne Houzet, Ethan Janssens, Nadia Keita, Aaron Kets, Noor Kindt, Tibo Lammens, Yente Lampaert, Liana Lanssens, Rosie Lazou, Lorcan Lesage, Lotte L’Hoest, Xandr Mariën, Yazumi Meert, Milo Naessens, Nolan Pissoort, Hanna Sballil, Liam Turf, Mats Turf, Emmy Vandenabeele, Lomme Vandenberghe, Arthur Vandepeute, Remy Vandeputte, Rune Vandevelde, Amélie Vanholderbeke, Thibo Vanlancker, Naomi Vanwijmelbeke, Paolo Vercaigne, Nathan Vermaut, Ilana Verstraete, Trystan Wallez, Jill Warlop, Wieze Watteeuw en Anyssa Zouini.

25-3-2016
KW De Zeewacht

Krokusfeest voor 80 zesjarigen in Oostende

Op zaterdag 19 maart werd in het VLC-lokaal De Geuzetorre het jaarlijks Krokusfeest voor de zesjarigen kinderen van het eerste leerjaar die zedenleer volgen georganiseerd. Er waren 80 deelnemers voor deze 29ste uitgave. Ze werden getrakteerd op een spetterend en interactief optreden van Theater Jeuk. Na de voorstelling had een grote receptie plaats met meer dan 500 aanwezigen, vooral familieleden van de jonge feestelingen.
Op zondag 15 mei heeft in de Kursaal het jaarlijks Lentefeest plaats voor de 11-12-jarigen.

25-3-2016
KW Brugs Handelsblad

Vrijzinnige jeugd feest in Oostkamp

Het Feest Vrijzinnige Jeugd is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kindertijd naar jongvolwassenheid te vieren. “Net als het Lentefeest voor 6-jarigen, is het Feest Vrijzinnige Jeugd voorbehouden aan kinderen en jongeren die niet-confessionele zedenleer volgen op school. De lessen zijn een voorbereiding op de feesten en de feesten zijn een logische aanvulling van de lessen. Gemotiveerde uitzonderingen op de uitgangsregel zijn niettemin mogelijk. Jaar na jaar stijgt het aantal feestelingen in de provincie. Er is een groei bij 6-jarigen, het aantal 12-jarigen stagneert. Het feest in de Valkaart was alvast een groot succes”, aldus Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke van de West-Vlaamse vrijzinnige gemeenschap. Volgende 12-jarigen vierden feest: Robbe Borrey, Arthur Cooreman, Quincy Daelman, Tymo Debruyne, Dyson De Lameillieure, Simen De Rycke, Ymke Dierckx, Zoë Franzen, Aurin Geirnaert, Stef Henneman, Emma Lahousse, Manon Masschelein, Daan Savat, Bodhi Smessaert, Jelle Stevens, Jean-Baptiste Tourlamain, Lotte Vanaudenaerde, Xander Vanbeylen, Emily Van de Cayzeele, Kyana Van Gierdegom en Arne Van Massenhove.

25-3-2016
KW Brugs Handelsblad

Vrijzinnigen vieren scharniermomenten in het leven

Op zaterdag 19 maart vierde de vrijzinnige gemeenschap van het Brugs Ommeland voor de achtste maal haar eigen gecombineerde Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd. Onder het thema: ‘Weten, kunnen, hebben, zijn en worden’ brachten de feestelingen een schitterende evocatie over hun eigen leefwereld, gevoelens en dromen in een tot de nok gevulde theaterzaal van De Valkaart. “Vroeger was het simpel. Iedereen in de klas deed zijn communie. Nu is dat niet meer zo eenvoudig”, vertelt Lieve De Cuyper van de West-Vlaamse vrijzinnige gemeenschap. “Mensen die niet gelovig zijn, willen toch op scharniermomenten in het leven ook iets bijzonders organiseren voor hun kinderen maar vanuit vrijzinnig humanistische waarden.” Volgende 6-jarigen vierden hun Lentefeest: Sem Cools, Yentl Cordy, Lore Debel, Emiel De Weert, Riley Druwel, Nina Franco, Zya Franzen, Amélie Geldof, Reinout Geirnaert, Erin Høgenhall, Nikolai Korinek, Estée Maenhout, Yuna Millecam, Thomas Nevens, Imano Pattyn, Saar Rogiers, Naomi Segers, Kyra Stichelbout, Forlàn Swimberghe, Noah Van Daele, Selena Vande Langerijt, Cato Van Loocke, Mauro Verstraete.

25-3-2016
KW Zeewacht

Wijndegustatie van het Vermeylenfonds

Zaterdagavond 12 maart was er een wijndegustatie van het Vermeylenfonds Bredene in VC De Fakkel. De aanwezigen konden proeven van een achttal wijnen uit Slovenië, Kroatië en Macedonië, vergezeld van kaas, brood en hesp. Alle wijnen werden voorgesteld door Suzy Van Mouffaert. De paashaas verraste alle aanwezigen met een kleine attentie als dank voor hun deelname

18-3-2016
Het Nieuwsblad

Ontmoetingsdag zelfdoding “Ik zal me eindelijk normaal mogen voelen”


Slachtofferhulp CAW Centraal West-Vlaanderen, huisvandeMens Ieper en de Suïcidepreventiewerking van de CGG organiseren morgen zaterdagnamiddag de eerste ontmoetingsnamiddag voor nabestaanden na zelfdoding in Het Perron in Ieper. Op het programma onder andere een voordracht rond rouwen na zelfdoding, een aangepast aanbod voor kinderen en jongeren, twee getuigenissen, maar vooral de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en persoonlijke verhalen te delen. Bijna 80 mensen schreven zich al in. “De nood aan zo'n dag is blijkbaar hoog, zelfs bij de mensen in de diepe Westhoek die soms zo moeilijk over hun gevoelens kunnen praten”, zegt hulpverlener slachtofferhulp Petra Barbez van CAW West-Vlaanderen.
Trees Devoldere uit Dikkebus is een van de nabestaanden die lotgenoten zal opzoeken. In 2009 stapte haar zoon Michaël plots uit het leven. “Het ging hem niet meer af, hij was in zichzelf gekeerd en was zoekende. Hij had die zomer vier herexamens en dat zat hem niet lekker.”
'Alles goed, geen zorgen': zo klonk het in zijn laatste berichtje uit Leuven, waar hij kernfysica studeerde.
“Enkele uren later stond een vrouw van slachtofferhulp voor de deur. Een bom die binnen wordt gegooid in je huis. Een echte ramp die je leven plotsklaps verandert. Zeven jaar zijn nu voorbij. Ik weet niet waar ze zijn. Je leert er een beetje mee leven, maar voorbij gaat het nooit. Je hebt een mantel aan van angst. En dan het verdriet. Een liedje, een woord, een moment. Plots overvalt het je. Maar ik heb geleerd dat je verdriet mag hebben. Het mag even niet gaan. Al heerst er wel een taboe op. Je hoort dan van mensen dat hij er zelf voor heeft gekozen, of dat ik nog vijf andere kinderen heb. Wie het niet meemaakt, kan het moeilijk plaatsen. Ziekte of een ongeval: daar hebben mensen meer begrip voor. Soms zeg ik wel eens dat mijn zoon is verongelukt, maar dan wel in zijn hoofd.”
Voor Trees is het dan ook belangrijk andere nabestaanden te kunnen ontmoeten. “Zaterdag zal ik me eindelijk normaal voelen. Begrepen ook. Ik zal mogen stilstaan bij zijn dood, de zaken benoemen zoals ze zijn. Want in het gewone leven moet je vooral vooruit. Lotgenoten beseffen wat je meemaakt. Je ontmoet elkaar, je luistert en kan steun ervaren. De ontmoetingsdag zal daarom ook een rustmoment zijn in mijn verdriet. Ik zal mijn kind mogen vernoemen. Daarnaast brengt een dergelijke dag ook de werkingen voor nabestaanden in de schijnwerpers. Want het is belangrijk om te weten dat je in zo een moeilijk rouwproces bij iemand terechtkan. Want soms weet je het niet meer, voel je zoveel intens verdriet dat je niet weet hoe je verder moet of kan.”
De ontmoetingsdag start morgen zaterdag om 14.30 uur in Het Perron, Fochlaan 1 in Ieper. Alle nabestaanden zijn welkom.

11-3-2016
KW Het Wekelijks Nieuws editie kust

Lezing Jan Gits

Het Vrijzinnig Huis Koksijde organiseert in samenwerking met het Huis van de Mens Diksmuide op donderdag 24 maart om 19.30 uur een lezing door Jan Gits over ‘Leven als holebi'. Gratis deelname. Afspraak in het Vrijzinnig Huis in de Galloperstraat 48 in Koksijde.

11-3-2016
KW Kortrijks Handelsblad + De Streekkrant Waregem

Repair café in Poincaré

In vrijzinnig centrum Poincaré in de Stormestraat in Waregem vindt op zondag 13 maart van 14 tot 17 uur Repair Café plaats. Een team vrijwilligers helpt bezoekers bij reparaties van computers, fietsen of huishoudelektro. Alles gebeurt gratis. Al mag een vrijwillige bijdrage altijd gegeven worden. Iedereen is er welkom. Info: tel. 0497/46.33.06 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

4-3-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Reiscafé Antipode viert 15-jarig bestaan

Op 4 maart viert Reiscafé Antipode zijn 15-jarig bestaan met de tentoonstelling ‘Wild Wonders van Europa: wildlife en landschappen in hun volle glorie’, een unieke fotoselectie van Kortrijkzaan Tom Linster.
De tentoonstelling heeft plaats om 20 uur in het vrijzinnig centrum Mozaïek aan de Overleiestraat 15a in Kortrijk en is gratis. Na de tentoonstelling draait Antipode’s huis-dj Wim Bosman sfeervolle wereldmuziek en schenkt Katia uit Peru gratis versgemaakte Pisco Sour met Ceviche-hapjes.

26-2-2016
KW Zeewacht

Tentoonstelling winnaars beeldhouwwedstrijd Vermeylenfonds


Zondag 21 februari vond in het VC De Fakkel de opening plaats van de tentoonstelling van de winnaars van de beeldhouwwedstrijd die het Vermeylenfonds
organiseert. Alex Croes, winnaar van de editie 2015 en Luc Debucquoy, eerste laureaat van 2014, stellen er hun werken voor. Voorzitter Etienne Vercarre van VC De Fakkel verwelkomde de winnaars en het talrijk gekomen publiek. Elisa Van Houte, coördinator van de wedstrijd, schetste de doelstellingen van de kunstenaars en ging in op hun beleving van deze kunst. Burgemeester Steve Vandenberghe opende de tentoonstelling en liet vervolgens Geert Lefebvre, voorzitter Vermeylenfonds Bredene, een dankwoord richten tot de organisatoren en de kunstenaars. De tentoonstelling is nog geopend tot 7 maart, telkens op maandag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.30 tot 17 uur.

26-2-2016
KW editie Roeselare

Eetbaar Erfgoed bij Willemsfonds - Willemsfonds Hooglede-Gits

Willemsfonds Hooglede-Gits serveerde afgelopen vrijdag 19 februari vette darmen en bloedworst onder de noemer ‘Eetbaar Erfgoed’. Nu wordt een tand bijgestoken naar cultuur toe.
Voorzitter Frans Vandepitte verduidelijkt: “De klassieke aandacht naar erfgoed gaat naar onroerend erfgoed, maar binnen het immateriële erfgoed heb je de onderbelichte culinaire nalatenschap, het eetbare erfgoed dus. We kennen mooie tradities op dat vlak en mogen dat niet verloren laten gaan.”
“Een veertigtal bourgondiërs genoten van deze oude Vlaamse gerechten, en het viel op dat zowel jong als oud deze gerechten wisten te appreciëren.”
“We focussen uiteraard ook op andere vormen van cultuur”, gaat bestuurslid Frederik Sap verder. “In het voorjaar starten we ook een tweede editie van onze fotografiewedstrijd en bezoeken we OO-kunst in Kortemark. We starten ook een leeskring en in het najaar bezoeken we het literair festival Het Betere Boek.
Wie op de hoogte wil blijven over deze en andere activiteiten volgt Willemsfonds Hooglede-Gits best op Facebook.

26-2-2016
KW Gaver + Kortrijks Handelsblad

Grote Liefde met Marleen Merckx - Willemsfonds Zwevegem

Het Willemsfonds Zwevegem organiseert geregeld culturele activiteiten. Meestal zijn dat kunsttentoonstellingen, maar nu brengt men toneel in het theatercentrum van Zwevegem. Meteen werd voor een topproductie gekozen. Voorzitter Yvan Nys: “Met ‘Grote Liefde’ zetten we een pittige komedie met allerlei herkenbare scenes uit het huwelijksleven op de affiche. Bovendien wordt gespeeld met twee heel goede acteurs: Marleen Merckx, Simonneke uit Thuis, en Bert Cosemans die ook geregeld op televisie te zien is.”
De voorstelling vindt plaats op zaterdag 5 maart om 19.30 uur in de theaterzaal, Otegemstraat 18B in Zwevegem. Kaarten kosten 12 euro en zijn te reserveren bij Yvan Nys op 0479 39 83 89.

26-2-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Theatermonoloog - Vermeylenfonds Koksijde - Oostduinkerke

Op vrijdag 4 maart brengen William (Willy) Vandenplassche en Philip Ryckman om 20 uur in het Koksijdse Vrijzinnig Huis in de Galloperstraat 48 de eenakter Noten van Marc Smet. Dit is een gezamenlijke organisatie van het Vermeylenfonds Koksijdse en Davidsfonds Doornpanne.

Deze eenakter behaalde de eerste prijs op het Nationale Monologenfestival. In Noten herbeleeft een zoon van middelbare leeftijd de laatste avond aan het sterfbed van zijn vader. Hierbij flitsen hem jeugdherinneringen door het hoofd uit de jaren 50 en 60. Om het geheel toegankelijker en herkenbaarder te maken voor het publiek uit de Westhoek heeft Willy Vandenplassche de tekst herwerkt. Voor deze monoloog speelt Philippe Ryckman live op een synthesizer tijdens de voorstelling.

Toegang 10 euro of 6 euro voor leden van het Davidsfonds en het Vermeylenfonds.

24-2-2016
De Streekkrant Westkust

Vrijzinnig huis verhuisd

Dat het gemeentebestuur ook investeert in zijn verenigingen, bewijst het vrijzinnig huis dat een nieuw onderkomen heeft gevonden in de Galloperstraat 48. De gemeente kocht dat gebouw en stelt het nu ter beschikking. ‘Het huis’ moest al een paar keer verhuizen. Begin vorig jaar nog vond het onderdak op het domein van het voetbalstadion van KVVC Coxyde. Sinds de voetbalploeg in tweede klasse speelt, kampt het met plaatstekort. Het vrijzinnig huis steunt op vrijwilligers en organiseert af en toe activiteiten. In het gebouw houdt ook een vrijzinnig humanistisch consulent van het huisvandeMens zitdag op de eerste en derde dinsdag van 10u tot 16u.

21-2-2016
De Zondag Brugge Oostkust

Voordracht rond het klimaat - VC De Molensteen Oostkamp

Het huidig klimaatakkoord loopt tot 2020, de vorige klimaatconferentie in Kopenhagen was een maat voor niets. Het uitgangspunt is nochtans eenvoudig : de opwarming van de aarde is veroorzaakt door de sterk toegenomen CO2 uitstoot. Over die problematiek organiseert het Vrijzinnig Centrum De Molensteen vzw uit Oostkamp op dinsdag 23 februari om 20u een voordracht in 'De Valkaart‘. Gastspreker is Chris Vanden Bilcke, gespecialiseerd in milieurecht en al dertig jaar de problematiek van de klimaatverandering en de gevolgen ervan bestudeert. Sinds enkele jaren is hij hoofd van het verbindingsbureau van de United Nations Environmental Programma bij de EU en in die hoedanigheid zat hij op de klimaatconferentie op de eerste rij. Gratis.

19-2-2016
KW Brugs Handelsblad

‘Ons klimaat, heet van de naald’ - VC De Molensteen Oostkamp

Op dinsdag 23 februari om 20 uur organiseert het Vrijzinnig Centrum De Molensteen een voordracht in de bovenzaal van CC De Valkaart. Het thema, ‘Ons Klimaat, heet van de naald’, wordt door gastspreker Chris Vanden Bilcke deskundig uit de doeken gedaan. De toegang is gratis.

19-2-2016
KW Brugs Handelsblad

Voorzitterswissel bij Vermeylenfonds Blankenberge

Els Baert heeft de voorzittersfakkel van het Vermeylenfonds doorgegeven aan Philippe Ruysschaert. Els verlaat Blankenberge voor onbepaalde tijd omwille van een nieuwe professionele opportuniteit. Philippe Ruysschaert was eerder al eens voorzitter en is altijd een actief bestuurslid gebleven. Samen met secretaris Gilbert Raman en penningmeester Roland Brackx staat hij garant voor een stevige kern. Ook Gerd De Ley en Jurgen Content blijven trouw op post. De eerstkomende activiteit van het Vermeylenfonds een lezing door Ludo Abicht vindt plaats op donderdag 3 maart in het VLC Noorderlicht. Alle info op www.facebook.com/vermeylenfondsblankenberge.

16-2-2016
Het Nieuwsblad Oostende Westhoek

Vrijzinnigen verhuizen naar nieuw gebouw

Het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum De Koepel moest door de promotie van KVV Coxyde zijn lokaal in het voetbalstadion verlaten. De Koepel kreeg een nieuw onderkomen in het gebouw aan de Galloperstraat 48, waar vroeger de Getuigen van Jehovah huisden. De vereniging is er zeker van dat ze er, door de erfpacht die ze met de gemeente afsloot, minstens dertig jaar kan blijven.

12-2-2016
KW Het Wekelijks Nieuws editie Kust

Vrijzinnig ontmoetingscentrum verandert van locatie en van naam

Het vrijzinnig ontmoetingscentrum De koepel Westhoek opereert vanaf februari 2016 vanuit een nieuwe locatie in Koksijde, meer bepaald aan de Galloperstraat 48. De gemeente Koksijde kocht het gebouw en stelt het ter beschikking van het vrijzinnig centrum. De opening vond plaats op 7 februari. Het VOC krijgt ook een nieuwe naam: Vrijzinnig Huis Koksijde.

Vorig jaar werd het nieuwe lokaal van het Vrijzinning Ontmoetingscentrum (VOC), op het domein van het voetbalstadion van KVV Coxyde, officieel voorgesteld. Door onvoorziene omstandigheden de promotie van KVV Coxyde naar tweede nationale van de Belgische voetbalcompetitie werd KVVC gedwongen om zich in orde te stellen met de verplichte wetgeving hieromtrent. Concreet betekende dit dat zij nood hadden aan meer accommodatie. Aan het VOC werd gevraagd om tijdens de thuismatchen over het lokaal te kunnen beschikken. Dat het VOC vanaf dan volledig afhankelijk werd van de voetbalkalender, betekende een enorme hypotheek op de algemene werking en programmatie van het lokaal. Daarom keek het VOC met het gemeentebestuur van Koksijde uit naar een nieuw onderkomen dat zekerheid moest bieden om de praktijk te kunnen uitbouwen. Dat wordt nu werkelijkheid. Vanaf februari 2016 is de nieuwe locatie dertig jaar lang een feit. De vereniging verhuist naar de Galloperstraat 48 in Koksijde, zowat een 300 meter verder in de Houtsaegerlaan richting Oostduinkerke.
Burgemeester Marc Vanden Bussche begon zijn toespraak op de officiële ingebruikneming met “De mens is een zwerver”. Dat zou ook slaan op het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum De Koepel Westhoek. Al meerdere keren verhuisde het VOC. Vijftien jaar lang vond het VOC een onderdak op de eerste verdieping van cc Taf Wallet aan de Veurnelaan in Sint-Idesbald. Volgende haltes waren De Brug in het Sociaal Huis aan de Ter Duinenlaan en het domein van het voetbalstadion van KVVC.

“Verenigingen hebben nood aan een thuis, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten”, aldus de burgemeester. “In een warm nest, waar ze hun materialen en clubschatten veilig kunnen opbergen en waar de leden veel gezellige uren samen kunnen doorbrengen. Een goeie accommodatie zorgt ervoor dat verenigingen als een geoliede machine lopen.”

Het gemeentebestuur is dan ook blij dat het bij de herhuisvesting van VOC De koepel Westhoek, nu het Vrijzinnig Huis Koksijde kon helpen. Men kocht het oude pand van Jehova’s getuigen op en maakte dat nu via een erfpacht van dertig jaar over aan het VHK. “Het Vrijzinnig Huis Koksijde richt zich niet alleen tot Koksijdenaars, maar tot heel de Westhoek Noord”, benadrukte burgemeester Marc Vanden Bussche.
“De mens is een zwerver”. Dat zou ook slaan op het Vrijzinning Ontmoetingscentrum De Koepel Westhoek. Al meerdere keren verhuisde het VOC. Vijftien jaar lang vond het VOC een onderdak op de eerste verdieping van cc Taf Wallet aan de Veurnelaan in Sint-Idesbald. Volgende haltes waren De Brug in het Sociaal Huis aan de Ter Duinenlaan en het domein van het voetbalstadion van KVVC.

“Verenigingen hebben nood aan een thuis, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten”, aldus de burgemeester. “In een warm nest, waar ze hun materialen en clubschatten veilig kunnen opbergen en waar de leden veel gezellige uren samen kunnen doorbrengen. Een goeie accommodatie zorgt ervoor dat verenigingen als een geoliede machine lopen.”

Het gemeentebestuur is dan ook blij dat het bij de herhuisvesting van VOC De koepel Westhoek, nu het Vrijzinning Huis Koksijde (VZK) kon helpen. Men kocht het oude pand van Jehova’s getuigen op en maakte dat nu via een erfpacht van dertig jaar over aan het VZK. “Het Vrijzinning Huis Koksijde richt zich niet alleen tot Koksijdenaars, maar tot heel de Westhoek Noord”, benadrukte burgemeester Marc Vanden Bussche.

Doelstellingen en activiteiten

Marc Van Muylem, voorzitter van het Vrijzinnig Huis Koksijde is bijzonder trots. “Met deze huisvesting komen wij opnieuw voor een nieuwe maar heel belangrijke uitdaging te staan. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de plek is waar van onze voorgangers, en ook wij uiteraard, al jaren dromen: ‘een eigen Vrijzinnig Huis’. Wij hopen in de toekomst nog meer leden en sympathisanten in ons Vrijzinnig Huis Koksijde te mogen begroeten”, vertelt Marc Van Muylem. “Het centrum draait op enthousiaste vrijwilligers, vervult de functie van ontmoeting en gemeenschap, is een uithangbord voor de verspreiding van het vrijzinnige gedachtegoed en de draaischijf van de humanistische verenigingen in de regio.”

12-2-2016
KW editie Kortrijks Handelsblad + Gaver

Proclamatie van de poëziewedstrijd van het Kortrijkse Willemsfonds

Eind januari vond de proclamatie van de poëziewedstrijd van het Kortrijkse Willemsfonds plaats. Het thema was ‘water’. Van de 119 ingestuurde gedichten werden er 15 weerhouden die in een gedichtenbundel werden gepubliceerd. foto v.l.n.r. Katrijn Van Lersberghe (eerste laureaat), Jan Vanhaverbeke (voorzitter Willemsfonds Kortrijk), Eline Leplae (tweede laureaat), Xavier Roelens (jurylid), Tanguy Montaine (derde laureaat), Moniek Gheysens (jurylid), Joconda Cottener (vierde laureaat) en Willem Roggeman (jurylid).

12-2-2016
KW editie Kortrijks Handelsblad + Gaver

Leerlingen Academie voor Beeldende Kunsten maken kunstwerken met uiltjes

/ Willemsfonds beloont kunstwerken met uiltjes van jonge kunstenaars

Het Waregemse Willemsfonds mocht z’n 50ste verjaardag vieren. Als slotactiviteit van het jubileumjaar werd een tentoonstelling georganiseerd in vrijzinnig centrum Poincaré. Zo’n 200 kinderen tussen 6 en 12 jaar werkten er via de Harelbeekse Academie voor Beeldende Kunsten aan mee. Ze kregen de opdracht om creatief te zijn met uiltjes, het symbool van het Willemsfonds. Op 6 februari riep directrice Evelien Van Gheluwe winnende werkjes uit de groepen af. De winnaars mochten hun prijs ophalen en alle leerlingen kregen achteraf ook een troostprijs. “Veel mensen associëren het Willemsfonds met een ouder publiek, maar door samen te werken met de jeugd willen we dat wat van ons afschudden”, motiveert voorzitter Gis Plovier.

7-2-2016
De Zondag West-Vlaanderen Zuid

Creatief met uiltjes
Het Willemsfonds Waregem is 50 jaar. Als slotactiviteit van het jubileumjaar organiseren ze een tentoonstelling waar ruim 200 kinderen tussen 6 en 12 jaar aan mee werkten. De aanleiding was een wedstrijd met als thema ‘creatief zijn met uiltjes’. De uil is immers het symbool van het Willemsfonds. “De meeste van onze leden zijn senioren. We kozen resoluut voor vernieuwing, verandering en verjonging”, zegt voorzitster Gisèle Plovier. “Er zijn 202 werken te zien. De opzet was kleinschaliger, maar door het enthousiasme van de kinderen groeide ons idee uit tot een groot evenement”. Het resultaat is van 10 tot 18u te zien in Vrijzinnig Centrum Poincaré in de Stormestraat 131.

6-2-2016
Het Laatste Nieuws

Vrijzinnig huis op nieuwe stek
Het vrijzinnig huis Koksijde heeft een nieuw onderkomen gevonden in de Galloperstraat 48. De gemeente kocht dat gebouw en stelt het nu ter beschikking aan het vrijzinnig huis. Morgen zondag vindt de feestelijke opening plaats van 11 tot 13.30 uur. Het huis moest al een paar keer van locatie veranderen. Begin vorig jaar nog vond het onderdak op het domein van het voetbalstadion van KVV Coxyde. Sinds de voetbalploeg in tweede klasse speelt, kampt het met plaatstekort. "We werken met vrijwilligers en organiseren af en toe activiteiten", zegt Marc Van Muylem. In het gebouw houdt ook een vrijzinnig humanistisch consulent van het HuisvandeMens Diksmuide zitdag op de eerste en derde dinsdag van 10 tot 16 uur. Info: www.vrijzinnighuiskoksijde.be.

5-2-2016
KW editie De Zeewacht

Kurt Heddebauw is gepassioneerd door gin

We konden er de voorbije jaren nauwelijks naast kijken. De sterke drank gin is aan een heuse revival bezig en is populairder dan ooit. Maar waar komt gin eigenlijk vandaan? Kurt Heddebauw geeft er op 23 februari om 14 uur een lezing over in de conferentiezaal van het stadhuis.
Kurt Heddebauw (42) werd in Oostende geboren en is licentiaat Germaanse talen en vergelijkende cultuurwetenschappen. Kurt woont in de Sint-Amandsberglaan op de Nieuwe Koerswijk. Hij is gelukkig getrouwd en vader van een meisjestweeling Nena en Fenna die straks vier jaar wordt. Hij staat in voor de coördinatie, programmatie en administratie als vrijzinnig humanistisch consulent in het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw, De Geuzetorre.
Sinds jaar en dag is hij gepassioneerd door de meest iconische cocktail alles tijden: de gin & tonic. Kurt deed vertaalwerk voor The Belgian Gin Club en maakte ginfofiches voor een Belgische gin-invoerder. Hij volgde de cursus jenever bij professor Eric Van Schoonenberghe en de opleiding theesommelier bij Ann Vansteenkiste. Recent startte hij met ‘G&Teasing’, een mobiel concept rond gin-tonic die o. a. mobiele bars, tastings, lezingen, gincentives en ginconsultancy aanbiedt.
“Gin werkt zich bij aanvang van de industriële revolutie langzaam op tot een gerespecteerde drank dankzij de uitvinding van de stookkolom en het ontstaan van de zogenaamde ‘gin palaces’”, vertelt hij. “Tijdens de zogeheten cocktail age wordt gin desondanks een heuse rage als mixer in verschillende drankjes die tot op vandaag bestaan. 20 jaar later is het hek helemaal van de dam en ontstaat de ene na de andere small batch premium craft gin die de markt verovert en een ware ginaissance veroorzaakt die duurt tot op vandaag”, aldus Kurt Heddebauw.
De lezing op 23 februari duurt anderhalf tot twee uur en wordt opgeluisterd met een powerpointpresentatie vol uniek beeldmateriaal.

5-2-2016
KW editie Roeselare

Eetbaar erfgoed

Willemsfonds Hooglede-Gits serveert op vrijdag 19 februari twee vergeten Vlaamse gerechten. “Als het over de oud-Vlaamse keuken gaat, denken we aan huismoeders met geruite schorten als ongekroonde keukenprinsessen”, opent bestuurslid Frederik Sap. “Gewapend met tonnen ervaring, gegroeid uit een jarenlange strijd tegen armoede, slaagden ze erin om van eenvoudige kost toch iets lekkers te maken.” “Het wordt stilaan een traditie, onze ode aan de smaak van heimwee: Eetbaar Erfgoed”, vervolgt voorzitter Frans Vandepitte. “Er zijn veel van die oude gerechten die nog bekend in de oren klinken, maar bijna nooit meer klaargemaakt worden, zoals ‘vette derms’ en ‘bloelink’.” Frans: “Daarom serveren we beide gerechten op vrijdag 19 februari vanaf 19 uur. In de kapel ’t Hoge kan er voor 14 euro gesmuld worden. In die prijs is een lekkere trappist begrepen. Kaarten bij Frans Vandepitte (0476 22 21 09 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Frederik Sap (0479 33 88 41 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

29-1-2016
KW editie Kortrijks Handelsblad

Cultuurraad beloont alle jubilerende verenigingen

Op de algemene vergadering van de Cultuurraad-Verenigingsplatform in het oc van Marke werden de verenigingen die in 2015 hun 25ste en 50ste verjaardag vierden gehuldigd. Vzw Preetjes Molen Heule, jeugdharmonie Fantasia Bellegem, vzw Vrijzinnig Centrum Mozaïek en De Kortrijkse Revue vierden elk hun 25ste verjaardag.
Curtricke, Aquatropica Kortrijk, volksdansgroep De Vlasblomme Bissegem en Volkskunstgroep De Marliere mochten in 2015 elk 50 kaarsjes uitblazen. Verantwoordelijken van deze verenigingen kregen bloemen en een oorkonde.

22-1-2016
KW editie De Zeewacht

Vernieuwend fotosalon in De Geuzetorre dankzij Patrick Pottier

In het Vrijzinnig Laïciserend Centrum aan de Kazernelaan kan je tot eind februari het fotosalon van Patrick Pottier bezoeken. Patrick presenteert er foto’s van landschappen, gemaakt tijdens zijn reis naar het zuidwesten van de Verenigde Staten. Hij maakte deze reis in 2015. Met dit gevarieerd fotosalon bewijst deze Oostendse fotograaf nogmaals zijn talent om unieke beelden op een passende manier vast te leggen via foto’s. De Geuzetorre is tijdens weekdagen open van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. ‘s Zondags van 10.30 uur tot 14 uur. Tijdens de vernissage waren onder andere de schepenen Jean Vandecasteele, Nancy Bourgoignie aanwezig. Ze staan op de foto met Edgard Brunet (Voorzitter VLC De Geuzetorre), de kunstenaar zelf en zijn echtgenote Ann Marie Herkens. Aanvullend toont de exposant op maandag 8 februari in de Geuzetorre om 14.30 uur een digimontage, een samenvatting van drie reizen van één maand, met als titel ‘een reis door 9 staten van de USA'.

22-1-2016
KW editie Brugs Handelsblad en De Weekbode Torhout

“Een mens moet bezig blijven in het leven”

Gepensioneerd chirurg Luc Proot (69) is een bezige bij. Na een gevulde carrière in het AZ Sint-Jan in Brugge besloot hij LEIF-arts te worden. Sinds 2012 staat hij artsen bij in de uitvoering van euthanasie en maakt hij hen wegwijs in de aspecten van de levenseindezorg. Voorts is hij ook voorzitter van het Vrijzinnig Centrum De Molensteen, dat hij elf jaar geleden mee hielp oprichten.
Luc Proot (69) woont met zijn echtgenote Josee Segers, een gepensioneerd anesthesist, in de groene Bosdreef in Waardamme. Luc was meer dan 40 jaar verbonden aan het AZ Sint-Jan in Brugge, waar hij hoofd was van de dienst Algemene, Vaat- en Kinderheelkunde.

In 2011 ging hij met pensioen, maar nog lang niet op rust. In 2012 werd hij LEIF-arts en was hij mede-oprichter van LEIF West-Vlaanderen. “LEIF staat voor Levens Einde Informatie Forum”, verduidelijkt Luc Proot. “We maken artsen en psychiaters wegwijs in de complexe medico-legale aspecten van levenseindezorg en begeleiden mensen met een euthanasievraag waarmee ze nergens terecht kunnen. Het taboe rond euthanasie is de jongste jaren sterk aan het afnemen, zelfs in de katholieke woonzorgcentra. De euthanasievraag is ook sterk gestegen. In 2015 waren er meer dan 2.000 aanvragen. In 2014 waren dat er iets meer dan 1.800.”

Van 1994 tot 2013 was Luc verantwoordelijk geneesheer van het medisch centrum in de Brugse gevangenis en tot voor kort was hij ook voorzitter van de Penitentiaire Gezondheidsraad voor het gevangeniswezen. “Dat laatste heb ik bijzonder graag gedaan. Ik heb in die tijd met zeer bekwame en gedreven mensen van de ministeriële kabinetten samengewerkt en dat gaf zeer veel voldoening. We hebben grote vorderingen gemaakt op vlak van de gezondheidszorg binnen het gevangeniswezen. Al is er nog altijd heel wat werk voor de boeg, vooral op vlak van psychiatrie.”

Humanistische waarden

Ondanks zijn drukke werkzaamheden vond Luc elf jaar geleden de tijd om samen met een tiental gelijkgestemden het Vrijzinnig Centrum De Molensteen op te richten. “Onze hoofdbetrachting is om mensen het belang van de humanistische waarden, zoals solidariteit en gelijkheid tussen mannen en vrouwen ongeacht hun seksuele geaardheid, diets te maken en hoe die belangrijk zijn om een democratische samenleving op te bouwen. Tegenwoordig telt De Molensteen al 600 leden.”

“We zijn absoluut niet tegen religie en vellen geen oordeel over religieuze mensen. Als voorzitter is het voor mij heel belangrijk dat we niet antiklerikaal zijn. De relaties met het gemeentebestuur zijn overigens opperbest en heel wat van mijn vrienden zijn CD&V’ers. Uiteindelijk ijveren we allen voor dezelfde waarden, maar vanuit een andere achtergrond. We willen met iedereen samenwerken die wil meewerken aan een betere leefbaarheid in onze gemeente.”

15-1-2016
KW Brugs Handelsblad

De dood van Lumumba

Het Willemsfonds Blankenberge organiseert op zaterdag 16 januari om 20 uur een lezing met auteur Ludo De Witte over de moord op Lumumba. Deze boeiende voordracht vindt plaats in VLC Noorderlicht in de Jeanne Vande Puttelaan. Op 17 januari zal het exact 55 jaar geleden zijn dat Patrice Lumumba, de eerste wettelijk verkozen democratische premier van de Republiek Congo, vermoord werd. Ludo De Witte schreef er een boek over en komt nu tekst en uitleg geven over de Belgische betrokkenheid bij de liquidatie. Bruggeling Gerard Soete loste immers in opdracht als inspecteur-generaal bij de politie in Katanga, het lijk in bijtend zuur op. En er is ook een link naar Blankenberge: jaren later bracht diezelfde Gerard Soete de tanden van Lumumba mee naar België. Toen dat aan het licht kwam, was de verontwaardiging zo groot, dat Soete met zijn zeilbootje naar zee trok en de tanden in de Noordzee dumpte. De toegang is gratis. Info: 0486 83 62 22.

15-1-2016
KW Kortrijks Handelsblad + HLN 14-1

Landmeter op zee ‘GEOxyz’ is Figuur van het Jaar 2015 - Willemsfonds Zwevegem

Het was al de 33ste keer dat het Willemsfonds de Figuur van het Jaar kiest. Al vele jaren krijgen ze daarbij de medewerking van de Zwevegemse persmensen. Bedoeling is om een persoon, vereniging of bedrijf die zich het afgelopen jaar in de kijker werkte, te huldigen als Figuur van het

Jaar. Vooraf werd uit een lijst van ruim 25 mensen die in aanmerking kwamen een shortlist gemaakt van tien kandidaten.

Die namen werden dinsdagavond aan de jury voorgelegd die in een geheime stemming de uiteindelijke winaar koos. In een eerste stemronde werden de drie finalisten vastgelegd. Het waren Jacques Delrue van de Moense Gordel, de firma GEOxyz met Patrick Reyntjens aan het roer en kunstschilder Joël De Rore.

In de tweede ronde gingen de meeste stemmen naar GEOxyz, die dus Figuur van het jaar 2015 werd. Op de tweede plaats eindigde Jacques Delrue van de Moense Gordel. Die vereniging doet het wel goed, want zoals u elders kunt lezen in deze krant werd Jacques Delrue ook tweede in onze Krakverkiezing. Kunstschilder Joël De Rore eindigde op een mooie derde plaats. .....

8-1-2016
KW Brugs Handelsblad

Passie en humanisme bij HuisvandeMens

‘Passie & Humanisme’ is de naam van het project waarbij het HuisvandeMens Brugge van vrijdag 15 januari tot en met woensdag 3 februari humanisme en gepassioneerde humanisten in de kijker zet en een positief signaal wil geven. Dit gebeurt via een fototentoonstelling, een gespreksavond en een muzikale theatervoorstelling.

In de Schipperskapel, Komvest 38, loopt van 15 tot en met 30 januari, telkens van 14 tot 17 uur (niet op maandag, dinsdag en woensdag en op zondag 24 januari) een fototentoonstelling van Guy Kleinblatt. In deze expo vindt men onder meer zwart-wit portretten van Gene Bervoets, Annick Ruyts, Etienne Vermeersch, Roland Duchatelet, Reinhilde Decleir en Dirk Verhofstadt. Toegang gratis.

Op vrijdag 15 januari om 20 uur vindt er in de Schipperskapel een gespreksavond plaats met Johan Braeckman (filosoof en hoogleraar wijsbegeerte Universiteit Gent), Christophe Busch (directeur van de Dossin Kazerne), Warre Borgmans (acteur en creatieve duizendpoot), Wanda Joosten (actrice en zangeres) en Guy Kleinblatt (fotograaf). Moderator is journalist en stemacteur Peter Cremers. Deelname is gratis maar inschrijven verplicht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 050 33 59 75. Op woensdag 3 februari om 20 uur wordt het project afgesloten met de muzikale theatervoorstelling ‘Human Passion’. In de voorstelling beschrijft Sara, met de stem van Marilou Mermans, het verhaal van haar leven aan haar kleindochter. Met Jean Bosco Safari, Wanda Joosten en Jonna onder begeleiding van Steven Jacobs, Peter Verhaegen en Walter Mets. Deelname is gratis maar inschrijven verplicht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 050 33 59 75. www.vrijzinnigwestvlaanderen.be

2-1-2016
Het Laatste Nieuws Leiestreek

Oudejaarsavondfeest voor 80 minderbedeelden

Armenvereniging A'kzie heeft samen met 12 vrijwilligers in Kortrijk een oudejaarsavondfeest georganiseerd voor tachtig mensen die het moeilijk hebben. Die smulden in vrijzinnig centrum Mozaïek van koude pasta met garnaaltjes, Kortrijkse beenham met peren, boontjes en witloof en taart als dessert. Iedereen kreeg een geschenkje aangeboden. De minderbedeelden betaalden slechts 10 euro per persoon. A'kzie kon de prijs drukken dankzij een gift van 2.500 euro van Unizo. "Er kwamen veel alleenstaanden op af", zegt vrijwilliger Jan Bultynck (49). "Zo beleefden ze toch een aangename avond, want veel mensen kennen elkaar hier. Er was ook een dj aanwezig om de sfeer er in te houden."

1-1-2016
KW Kortrijks Handelsblad

Jongeren één nacht dakloos - VC Mozaïek

Maandag verzamelden 21 jongeren uit het vijfde en zesde leerjaar in vrijzinnig centrum Mozaïek voor het 24 ureninleefproject ‘Nacht zoekt Dak’. Het project confronteert kinderen op een speelse manier met de harde leefwereld van daklozen.

“Tijdens het 24 ureninleefproject zijn we solidair met de armen in onze regio”, vertelt Rolande Verfaille. Rolande is voorzitter van Polyfinario, de vzw die ‘Nacht zoekt Dak’ in samenwerking en met steun van Humanistische Jongeren (Hujo) organiseert. De 21 jongeren speelden afgelopen maandag een oneerlijk armoede- en inleefspel, keken naar de Panorama-uitzending ‘Arm Vlaanderen’ en luisterden naar ervaringsdeskundigen van De Kier. Er werd ook actie gevoerd tegen armoede door speelgoed te schenken aan Arc De Triomphe op de Grote Markt in Kortrijk. ‘s Avonds bouwden de jongeren een kartonnen woning voor één nacht. “Door dit inleefproject maken de jongeren kennis met armoede, de vierde wereld en dakloos zijn. De maaltijden die de ze kregen waren sober en gerantsoeneerd. Wij van Polyfinario vzw zijn dagelijks bezig met dit soort zaken.” ‘Nacht zoekt dag’ werd begeleid door leerkrachten zedenleer. “Een 24 uren inleving kan je niet organiseren tijdens de lessen. Daarom vond het project plaats tijdens de vakantie.”